Volledig scherm
Het Van Abbe bij nacht. © Jean Pierre Reijnen

Lelijkheid van Eindhoven wegnemen (poll)

EINDHOVEN - Een rondleiding door een donker Van Abbemuseum was zaterdagnacht onderdeel van Brabantnight. Een tiental bijzondere plekken in de provincie werd 's nachts opengesteld om zo de kwaliteiten van de locaties te onderstrepen. Daarvoor werden tientallen buitenlandse (media-)gasten uitgenodigd, uiteraard in de hoop dat zij veel gaan schrijven over de provincie. Het evenement was dan ook opgezet door de provinciale marketingorganisatie VisitBrabant.

In Eindhoven werd het Van Abbe als locatie naar voren geschoven en was design in de stad onderwerp van gesprek. Daan Melis van Soeps (voorheen zijn tijdschrift, nu een creatief bedrijf aan de Vestdijk), heeft een plan voor de Eindhovense binnenstad bedacht en die 'Roundabout' moet de aanwezigen prikkelen tot een fantasievolle stad, barstensvol design. En dan niet alleen tijdens de Dutch Design Week, maar gedurende het hele jaar.

Geen design
Melis' wens wordt haarscherp onderstreept door de kritische geluiden van twee gasten uit Griekenland die aan het begin van de discussie aangeven dat ze vrijwel geen design konden ontdekken in 'design capital Eindhoven': "De Design Academy bleek dicht, het Designhuis eveneens en het Van Abbe heeft geen design. Alleen in het Philipsmuseum zagen we iets van design, maar uiteraard heel beperkt. Teleurstellend."

De 'Roundabout' moet daar dus verandering in brengen en Melis heeft ontwerpers Maarten Baas en Aart van Asseldonk gevraagd een voorschot te nemen op die ontwikkeling. De design- route door de stad moet onder meer gaan bestaan uit zo'n acht of negen plekken, of torens, waarin en waaromheen allerhande designprojecten ontstaan.

Rondleiding
De gasten krijgen na die voordrachten een rondleiding door het donkere museum – alleen voorzien van zaklantaarntjes – en proberen nadien vol inspiratie in een flinke brainstorm-sessie nog meer ideëen aan te dragen voor de Roundabout en de permanente aanwezigheid van design in de stad.