Volledig scherm

Lichtjesroute in Eindhoven trok dit jaar zo'n 190.000 bezoekers (poll)

EINDHOVEN - De Lichtjesroute blijft onverminderd populair. Bij jong en oud, bij Eindhovenaren en mensen van buiten de stad en inmiddels ook bij expats. Voorzitter Ivo Baijens schat dat dit jaar zo'n 190.000 bezoekers de route hebben gereden. "Iets minder als vorig jaar maar het bewijst duidelijk dat de Lichtjesroute onverminderd populair is."

"Voor veel expats is de Lichtjesroute een ideale gelegenheid om gezamenlijk Eindhoven en haar inwoners beter te leren kennen." Zondagavond was de laatste avond van de Lichtjesroute voor 2016.

Drie generaties
Voor tienduizenden Eindhovenaren is het jaarlijkse rijden van de Lichtjesroute een vanzelfsprekend uitje. In veel gevallen al voor drie generaties. "Wij gingen er vroeger als kind naar toe, namen later onze kinderen mee en tegenwoordig ook de kleinkinderen", zeggen Jan en Tilly van Veen uit Eindhoven.

Ook voor Leo (67) en Marianka Quaden (61) is de 22 kilometer lange rondje 'langs de lampjes' een elk jaar terugkerend gebeuren. "Als in augustus de ornamenten langs de route worden opgehangen, krijg ik al een goed gevoel. Ik vond als kind al die lampjes prachtig en nog steeds."

Oubollig
Maar is de Lichtjesroute onderhand geen oubollige hang naar traditie en het verleden. "Absoluut niet. Iedere Eindhovenaar, jong of oud, heeft er goede herinneringen aan en willen die graag delen en doorgeven aan de volgende generatie. De Lichtjesroute staat niet alleen voor vrijheid maar ook voor gezelligheid en saamhorigheid. Hij hoort bij Eindhoven, ís Eindhoven."