Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Archieffoto BD

Limburgers verdacht van chemicaliënsmokkel naar Brabant

DEN BOSCH - De jongste (26) van drie Limburgse verdachten in een grote drugszaak is maandag door de rechtbank in Den Bosch tijdelijk vrijgelaten uit voorarrest. De twee anderen (60 en 53 jaar) blijven achter tralies.

De drie zouden op grote schaal chemicaliën hebben gekocht in België en die naar Nederlandse drugslabs hebben gesmokkeld. De spullen werden gekocht bij een groothandel in Luik, en de politie zag zeker vijftien keer busjes rijden. Ze werden onder andere gevolgd naar Eindhoven, Veldhoven, Eersel en Waalre. De lading werd afgezet in garages en loodsen. Het OM wil niet veel kwijt over het onderzoek omdat het nog loopt.

Twee mannen worden verdacht de bestellingen te hebben geplaatst en verzorgd, de jongste zou zes keer hebben gereden.

Advocaten P. van Zon en Marcel Heuvelmans zagen grote gaten in het onderzoek. Het leeuwendeel is door de Belgische politie gedaan, maar die zou ook al flinke fouten hebben toegegeven.

Het OM kon daar weinig tegenin brengen omdat het Belgische papierwerk ernstig is vertraagd. Maar officier M. Smits bestrijdt dat het om losse flodders gaat: zij verwacht nog meer verdachten in het strafbankje te helpen.