Volledig scherm
© Menno Boon

Lof en kritiek op plannen van instellingen in Eindhoven met nieuwe subsidie

EINDHOVEN - De eerste klus zit erop, de elf grote cultuurinstellingen in Eindhoven weten hoeveel subsidie ze de komende vier jaar krijgen. De kersverse Cultuurraad van de Stichting Cultuur Eindhoven (SCE) heeft donderdag haar eerste ei gelegd: in totaal gaat er bijna 14 miljoen euro per jaar naar de belangrijkste instellingen van de stad, zoals Parktheater Eindhoven, de Effenaar en het Eindhoven Museum.

De subsidies die zijn toegekend door de adviescommissie van de SCE gelden voor een periode van vier jaar. In oktober wordt er geadviseerd over de zogeheten Plus-regeling; een fonds voor kortlopende projecten. Dat Plus-fonds wordt 'betaald' door de instellingen zelf; waar mogelijk is er 5,3 procent van de begroting van elke instelling in dat fonds gestopt. Die maatregel was eerder door de gemeenteraad vastgesteld.

De Cultuurraad heeft niet alle aanvragen compleet gehonoreerd. De aanvraag van Muziekgebouw Frits Philips is zelfs aangehouden omdat 'er geen sluitende begroting was toegevoegd'. Voorzitter van de Cultuurraad, Marc Glaudemans was verbaasd dat die begroting ontbrak: "Dat was heel vervelend ja, maar wij begrijpen ook dat de situatie bij het Muziekgebouw heel complex is. Voor het einde van het jaar moet een en ander zijn opgelost¨."

Naast lof voor onder meer Parktheater Eindhoven, de Effenaar en MU, heeft de adviescommissie van de SCE ook flink wat kritiek. Een aantal instellingen moet zich wat meer profileren als een basisinstelling, zo heet het. Het Natlab bijvoorbeeld functioneert meer dan uitstekend als filmhuis, maar de theaterfunctie blijft flink achter. Er is ook amper samenwerking met Eindhovense theatermakers, zo stelt de Cultuurraad.

Lees alles in het ED van vrijdag of in de digitale krant.