Volledig scherm
© Thinkstock

Lossere hand van ouder tijdens opvoeding maakt kind meer succesvol: welk type ouder ben jij (test)

EINDHOVEN/HELMOND - Helikopterouders. Ze bestaan: ouders die hun kind het liefst overal willen volgen. Vooral helikoptermoeders bemoeien zich extreem met hun zoon of dochter. Dat doet eerder kwaad dan goed.

Leren omgaan met gevaar
De Amerikaanse journaliste Alissa Quart schreef 10 jaar geleden al een boek over ouders die zich extreem (blijven) bemoeien met het leven van hun zoon of dochter, hoe oud ook. Ze nemen belangrijke beslissingen, lossen problemen voor hen op en mengen zich snel in conflicten die het kind heeft. Denk aan de overbezorgde zandbakmoeder die zichzelf in de strijd gooit zodra 2 peuters met zand gooien of als vangnet onder het klimrek blijft staan. Natuurlijk is het doodeng, de gedachte dat je kleintje naar beneden kukelt, maar kinderen moeten juist leren omgaan met gevaar. In bomen klimmen, met messen spelen en vuurtjes kunnen stoken zonder dat hun ouders er met een blusdekentje naast staan. Kinderen hebben ruimte nodig om met gevaar om te leren gaan.

Spanning
De Noorse professor Ellen Beate spreekt zich fel uit tegen overbeschermende volwassenen. Volgens Beate heeft wie opgroeit ook angstige spanning nodig. Hebben we vroeger niet allemaal in bouwputten gespeeld, onze knieën tot bloedens toe opengehaald en tot na zonsondergang over straat gezworven?

Sturen en loslaten
Helikopterouders zijn niet alleen overbezorgd over het welzijn van hun kind, ze proberen het natuurlijke leerproces van het kind ook te sturen en te versnellen, aldus Alissa Quart.

Wanneer houden de helikopterouders op hun kinderen te volgen? Niet als ze het huis uit gaan. Ook dan blijven sommige volwassenen zich nog bemoeien met het leven van hun kinderen. Dat doen ze tegenwoordig meer dan 25 jaar geleden, stelt hoogleraar gerontologie Karen Fingerman in een studie uit 2014. Onderzoek onder studenten laat zien dat degenen met helikopterouders vaker depressief zijn en minder tevreden zijn met hun leven dan de studenten zonder extreem bemoeizuchtige vaders en moeders. Ze zijn angstiger, minder zelfverzekerd en minder bestand tegen stress.

Verschillende types
Niet alle helikopterouders zijn hetzelfde. Volgens het boek 'Parenting with Love and Logic: Teaching Children Responsibility' van Foster Cline en Jim Fay bestaan er 5 verschillende types. Start de test hieronder en vind uit welk type jij bent.