Volledig scherm
© Thinkstock

Luchtmeetstation in Mauritsstraat Eindhoven keert niet terug

EINDHOVEN - Het luchtmeetstation dat sinds september 2010 op de hoek Willem de Zwijgerstraat - Mauritsstraat stond, keert niet terug. Vijf jaar lang heeft het station, zoals destijds ook bedoeld, dienst gedaan en metingen verricht van de vervuiling in de lucht.

Deze functie is de afgelopen jaren overgenomen door het Innovatief Luchtmeetsysteem (ILM), een netwerk met tientallen meetpalen van AiREAS. Volgens de gemeente Eindhoven, die participeert in het ILM-project, doet dit netwerk tegen veel lagere kosten hetzelfde werk, én op veel meer plekken. Om die reden ook zal het luchtmeetstation, dat in het voorjaar werd weggehaald, niet terugkeren, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Luchtvervuiling
De kwaliteit van de lucht in Eindhoven is de afgelopen jaren verbeterd, aldus de woordvoerder. Dat blijkt uit de gegevens van het meetstation in de Mauritsstraat, het ILM-netwerk én landelijke meetdata van het RIVM. De afname van de luchtvervuiling heeft onder meer te maken met de schonere motoren van auto's, maar ook met de hoeveelheid verkeer die tijdens de crisis minder was.

Vestdijk
De luchtkwaliteit mag dan verbeterd zijn, op en rondom de Vestdijk blijft deze de gemeente nog zorgen baren. In oktober komen hierover cijfers beschikbaar, aldus de woordvoerder. Naar verwachting zal hieruit blijken dat 'het knelpunt Vestdijk groter is dan gedacht'.