Volledig scherm
Het monument werd gemaakt door Spaan Metaal in Nuenen.

Maker nieuw Hercules-monument in Eindhoven: 'Ik koos voor de H van Hercules'

EINDHOVEN/OIRSCHOT - Haast elke Eindhovenaar boven de dertig weet nog precies waar hij was en wat hij deed in de vroege avond van 15 juli 1996: het moment dat op Vliegbasis Eindhoven een Belgische C-130 Hercules neerstortte.

Van de 41 inzittenden kwamen er 34 in de vlammen om.

Gedenkteken
Vrij snel na de ramp werd een gedenkteken opgericht op de plek waar het toestel was neergekomen. Nog elk jaar wordt de herdenking door een grote groep nabestaanden bijgewoond, dit jaar alweer voor de twintigste keer.

Maar een publiek toegankelijk monument ontbreekt tot op heden. Daarin komt vrijdagmiddag verandering als op een mooi plekje tussen het stadhuis in Eindhoven en de kabbelende Dommel een tweede monument wordt onthuld; te bezoeken door ieder die daar behoefte aan heeft.

Eerste monument
Het eerste monument, op de vliegbasis, is gemaakt door Hans van Eerd. De Oirschotse kunstenaar is ook nu weer de maker van het Hercules-monument. Het aanvankelijke plan was om alleen een plaquette in de stad te plaatsen met daarop de namen van de slachtoffers. Maar volgens Van Eerd zou hen dat onvoldoende recht doen. "Een plaquette tegen een muur of op de grond, met een gedicht erbij valt niet genoeg op in de stad", zegt hij. "Het heeft geen statuur."

Nieuw monument
En dus stelde de kunstenaar voor om er een volwaardig monument van te maken. Het is 2.10 meter hoog en gemaakt van cortenstaal; een metaalsoort die bekend staat om zijn diep roodbruine roestkleur. Van Eerd: "Dat contrasteert mooi met de omgeving. Ik heb gekozen voor een grote H, de H van Hercules. Op het linkerpaneel staan de namen van alle slachtoffers, op het middelste paneel een gedicht van Hein Ruigrok uit Rosmalen." De 34 namen zijn uitgefreesd in het acht millimeter dikke staal. 

Lees het hele interview met de maker in het ED van woensdag of in de digitale krant.

Volledig scherm
In zijn atelier maakte Hans van Eerd een kartonnen model op ware grootte. Foto Kees Martens