Volledig scherm
Supporters in het Philips Stadion © ANP

Man uit Mierlo voor rechter voor uitlokking voetbalgeweld

DEN BOSCH - Een inwoner van Mierlo staat maandagmiddag voor de politierechter omdat hij zou hebben geprobeerd op 8 december vorig jaar een gevecht te regelen tussen PSV-aanhangers en fans van CSKA Moskou. Het is voor het eerst dat het OM van Oost-Brabant de uitlokkingsparagraaf van de voetbalwet gebruikt.

PSV ontving in december de Russische ploeg in het kader van de Champions League. CSKA heeft een internationaal gevreesde groep gewelddadige hooligans en de politie zat dan ook scherp om agressie tegen te gaan. In het stadion doken stickers op, met op de achterkant een 06-nummer. Dit leidde naar de verdachte en deze bleek via Facebook en Whatsapp zijn kameraden op de hoogte te houden. Zo kwam onder andere de volgende tekst voorbij: "we zijn nu efc stickers aan het uitdelen aan de Russen. Met achterop mobiele nummers. Of ze willen knokken" 

Voetbalwet
Officier van justitie Roel Krijtenburg ziet dat als uitlokking van voetbalgeweld, wettelijk vastgelegd in de zogenaamde voetbalwet. Die zegt dat wie gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaft die leiden tot het plegen van geweld maximaal drie jaar cel kan krijgen.

Verklaring
Tot nu toe heeft de verdachte gezwegen. Zijn advocate Marie-José Beukers kon niet zeggen of de man maandag wel met een verklaring komt. De politierechter zal hoogstwaarschijnlijk meteen vonnissen.

Lees het hele artikel maandag in het ED of in de digitale krant