Volledig scherm
Ter illustratie. © Thinkstock

Man uit Veldhoven wil alleen scheiden als hij bruidsschat terugkrijgt

VELDHOVEN/EINDHOVEN - Ja, ik wil best scheiden maar alleen als ik de bruidsschat, vier mille in contanten én gouden sieraden, terugkrijg. Dat was samengevat de opstelling van een Veldhovense twintiger.

 Het ging twee jaar geleden een Islamitisch huwelijk met een leeftijdgenote aanging. Maar de vrouw wilde na nog geen jaar huwelijk van de man af. Zij probeerde via de rechter medewerking aan een scheiding af te dwingen. De rechter in Eindhoven heeft haar woensdag in het gelijk gesteld.

Dwangsom
Met een dwangsom die kan oplopen tot 20.000 euro als stok achter de deur moet de man meewerken aan de scheiding naar sjiitisch-islamitisch recht. Hoewel hun islamitische huwelijk in Nederland onwettig is, stelt de rechter dat de man de vrouw niet op deze manier mag chanteren. Ze is immers vrij om te bepalen dat ze niet langer met hem getrouwd wil zijn. De weigering van de Veldhovenaar ziet de Eindhovense rechter als onrechtmatig.

Gevolgen
Het is een rechterlijke uitspraak met grote gevolgen voor veel Islamitische vrouwen die willen scheiden. Dat zegt Shirin Musa van de stichting Femmes for Freedom die opkomt voor vrouwen die 'gevangen' zitten in een religieus huwelijk. Ze ziet de rechtszaak tegen de Veldhovenaar als proefproces. De raadsman van de Veldhovenaar was furieus over de Eindhovense rechter. "Ik kan zijn bloed wel drinken. Als jurist vind ik de rechter echt zwak, een idioot", foetert de Eindhovense advocaat Murat Alaca, die naar eigen zeggen 'niet zo van de dure woorden is'. "De rechter beslist over een boedelscheiding in een Islamitisch huwelijk terwijl dat huwelijk in Nederland onwettig is."