Volledig scherm
Inval van de politie bij Party King in Best. © Bert Jansen

Marathonzitting over Party King-bende; 6 van de 21 verdachten op vrije voeten

DEN BOSCH/BEST - Van de 21 verdachten die al drie maanden vastzitten voor de grote drugszaak rond het Bestse bedrijf Party King zijn, mochten er zes naar huis. De rechtbank besloot in een mammoetbehandeling hun voorarrest te schorsen totdat hun zaak inhoudelijk voorkomt.    

Dat gebeurt in sommige gevallen al in augustus. Het OM bracht de mannen en een vrouw in zes zittingen voor, en van bijna alle zaken was het einddossier al klaar.

Twee jaar
Die krijgen elk een eigen officier, en een eigen rechterskamer, zodat de zaken voortvarend door kunnen gaan na ruim twee jaar onderzoek. Alleen de drie hoofdverdachten moeten langer wachten, misschien tot volgend jaar.

Alle zaken hadden met harddrugs te maken, van fabricage tot chaufferen en een enkel ook met witwassen als er geld werd gevonden, zoals bij iemand in de afzuigkap. Vrijwel alle advocaten vroegen toch opheffing of schorsing van het voorarrest. Dat laatste gebeurt op persoonlijke gronden zoals ziekte en vrijwel iedereen was thuis nodig voor verzorging van een kind of een ouder. Alleen een van de drie hoofdverdachten was er zelf bijzonder slecht aan toe. Dat zag ook officier Toine van de Ven en hij en zijn partner mochten van hem ook gaan. Maar de rechtbank hield de man toch binnen.

Gesprekken
Van veel verdachten vonden de advocaten dat de zaken zo licht waren, dat ze toch niet meer dan de al gezeten drie maande straf zou krijgen. Daar moest dezelfde Van de Ven een beetje om la hen. Bij drie dac hij eerder aan jaren en een paar hing een maximale straf van twaalf boven het hoofd. En van vijftien van de verdachten was de rechtbank het daar mee eens.

De advocaten kregen wel gelijk in een eenstemmig bezwaar. Ze moesten al die nu bijgekomen dossiers binnen twee weken doorwerken. Daarbij hoorde ook 2500 uur aan afgeluisterde gesprekken, die ze via een speciale afgegrendelde server konden konden terugzoeken.


Advocaat Bert de Rooij trof het: hij vertegenwoordigt vier verdachten, waaronder een van de hoofdverdachten. Een koerier had 17 ordners afgeleverd voor een andere man, van de derde stonden twee verhuisdozen voor hem klaar. Hij was het protesteren voorbij, en had een kamer leeggeruimd voor enkel dit onderzoek. De rechtbank geeft iedereen nu zes weken de tijd.

Verslaggever Max Steenberghe versloeg de zaak via Twitter:

Tweets over from:maxsteenberghe OR from:renevanderlee