Volledig scherm
Marktkoopmannen Jan Wever (links) en Joop van Loon afgelopen zaterdag op het Catharinaplein. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Marktkooplui Lichtstadmarkt: '30 procent minder omzet na verhuizing'

EINDHOVEN - Na een goede start valt de verhuizing naar het Eindhovense Catharinaplein toch tegen, aldus de marktkoopmannen Jan Wever en Joop van Loon van de Lichtstadmarkt - nu Catharina Market. Ze zien hun omzet sterk afnemen.

"Onze omzet is na verplaatsing van de Demer naar het Catharinaplein met 30 tot 40 procent gedaald", zegt marktkoopman Joop van Loon. Hij en zijn collega Jan Wever zien hun vrees voor de gevolgen van de verhuizing van 'hun' Lichtstadmarkt uitkomen. "Het komt vooral doordat er hier nu eenmaal lang niet zo'n 'loop' is als in de Demer."

Klachten
De twee hebben ook een brief met klachten over de nieuwe plek aan het college van B en W geschreven. Zoals het te vroeg stopzetten van reclame, of juist het plaatsen van onjuiste reclame op internet. "Er zou hier een kraam zijn die 3D-sieraden print. Was het maar waar."

Stormankers
Als ze horen dat het ED over die brief wil publiceren - hij staat dinsdag op de agenda van de raad - schrikken ze. "De gemeente wil deze markt uiteindelijk uitbreiden tot circa 50 kramen, op het plein en voor de kerk. Het zou toch mooi zijn als dat lukt", zegt Joop van Loon. "Onze belangrijkste klacht was het ontbreken van stormankers. Maar daar gaat de gemeente nu werk van maken." Volgens Van Loon wordt het Catharinaplein deze week nog voorzien van een nieuwe toplaag. Deze was eerder verwijderd vanwege het planten van nieuwe bomen. "En dan volgen binnen twee weken alsnog de stormankers."