Volledig scherm
Martin van den Brink

Martin van den Brink van ASML krijgt onderscheiding chipindustrie VS

VELDHOVEN - Technologisch topman van ASML Martin van den Brink krijgt de hoogste onderscheiding van de Semiconductor Industry Association (SIA), waarin de Amerikaanse chipindustrie (166 miljard dollar) is verenigd. 

Van den Brink krijgt de zogeheten Robert N. Noyce Award tijdens een feestelijk diner op 10 november, waarin ook het 25-jarig bestaan van SIA wordt gevierd. Daarbij zal een groot deel van de 25 voorgaande ontvangers van de onderscheiding aanwezig zijn. Daaronder niet de minste namen zoals Craig Barret (ex-topman Intel), Morris Chang (ex-topman TSMC) en John Daane (voormalig Altera).

Volgens het SIA verdient Van den Brink de onderscheiding omdat hij een echte innovator op het gebied van semiconductors is. "Hij is kampioen en visionair pionier als het gaat om lithografie", zegt topman John Neuffer van SIA. "Dankzij hem hielpen kleinere, snellere en meer efficiënte chips de moderne technologie vooruit. Zijn ontelbare prestaties in drie decennia bij ASML hebben onze industrie verstrekt en de productie fundamenteel veranderd."

Van den Brink zegt verheugd te zijn tot de club van eerdere winnaars van de Noyce Award te mogen behoren. "Vele van hen beschouw ik als vrienden, collega's en mentoren van me. Ik heb het voorrecht gehad om te werken met fijnste wetenschappers, ingenieurs en onderzoekers in onze sector. Met hen in gedachten accepteer ik dankbaar deze prijs."