Volledig scherm
Maandagavond koos een dakloze het bankje voor de Bijenkorf op het 18 Septemberplein als slaapplaats.

Meer bedelaars en verwarde mensen in centrum Eindhoven

EINDHOVEN - Bedelaars in de binnenstad van Eindhoven. Ze duiken er steeds vaker op. Aanpakken, dat vinden ze bij Detailhandel Nederland. Ook de winkeliers willen dat de gemeente iets aan de problematiek doet. Maar zo eenvoudig is dat nog niet. Bedelen is wettelijk niet verboden.

Een paar jaar geleden is het verbod ook uit de Plaatselijke Verordening (APV) gehaald omdat het in de praktijk niet te handhaven was. Het is alleen strafbaar als er ook sprake is van overlast.

De nieuwe bedelaars lijken, gezien hun voorkomen, vooral uit Oost-Europa te komen. Het is een bekend verschijnsel, ook in andere steden. Maar bedelaars zijn niet de enige die voor overlast zorgen. Volgens Huub Elders, centrummanager van de Heuvel ziet vooral een toename van zwervers en verwarde mensen. "Ook hier merk je de bezuinigingen in de gezondheidszorg."

De gemeente stelt dat er vooralsnog geen aanpassing van de APV rond bedelen op het programma staat. De oproep van de ondernemers was woensdagmiddag nog niet bekend bij de gemeente.

Lees het hele verhaal in het ED van donderdag of in de digitale krant.