Volledig scherm
Archieffoto: Syrische vluchtelingen in een asielzoekerscentrum in Nederland. Asielzoekers kunnen een beroep doen op de bijstand vanaf het moment dat ze een verblijfsvergunning krijgen. © ANP

Meer kinderen afhankelijk van de bijstand, bekijk jouw gemeente (kaart)

Steeds meer kinderen groeien op in een gezin dat afhankelijk is van de bijstand. Vorig jaar ging het om 226.000 kinderen, een toename van 1,3 procent vergeleken met het voorgaande jaar. 

Dat komt neer op 6,7 procent van alle kinderen in Nederland, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Volgens het statistiekbureau is die toename voor het grootste deel toe te schrijven aan kinderen van Syrische herkomst. Hoewel het aantal kinderen in bijstandsgezinnen toenam, is het aantal gezinnen dat bijstand ontvangt ongeveer gelijk gebleven.

Gemiddeld zijn er dus meer kinderen per gezin. Volgens het CBS is de afhankelijkheid van de bijstand bij de niet-westerse gezinnen vooral bij grote gezinnen van Marokkaanse herkomst groot. Bijstandskinderen wonen vooral in de grote steden. Zo leefde 18 procent van alle kinderen in Rotterdam in een bijstandsgezin.

In Zuidoost-Brabant valt het relatief gezien mee met het aantal kinderen dat in de bijstand leeft. Eindhoven gaat aan kop met 9 procent gevolgd door Helmond met 7 procent. Geldrop-Mierlo gaat van de dorpen in de regio aan kop met 6 procent.