Volledig scherm
© Thinkstock

Meer mensen verplicht op 'alcoholcursus' na rijden onder invloed (poll)

EINDHOVEN/HELMOND - Aanzienlijk meer mensen zijn naar een alcoholcursus gestuurd nadat zij door de politie met een slok op achter het stuur waren betrapt. In 2015 kregen ruim 10.000 mensen deze maatregel opgelegd, tegenover ruim 9.000 in 2014. 

Dit blijkt uit data die het CBR op verzoek van LocalFocus heeft vrijgegeven. In de regio Zuidoost-Brabant staat Nuenen aan kop, daar zijn 9,2 bestuurders per 10.000 inwoners op cursus gestuurd. Ook in Helmond (8,8 per 10.000) en Valkenswaard (8,7 per 10.000) moeten veel mensen de alcoholcursus volgen. Zie voor meer cijfers de kaart onderaan dit artikel.

LocalFocus zette op basis van de CBR-gegevens ook per postcodegebied (zie de kaart hieronder) op een rijtje hoe vaak de twee cursussen werden opgelegd aan bestuurders in de afgelopen drie jaar. Daaruit blijkt dat de maatregelen over het algemeen vaker voorkomen in het westen van het land dan in het oosten.

Twee verschillende cursussen
Er zijn twee verschillende cursussen die opgelegd kunnen worden, waarbij de LEMA (Licht Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) de lichtere variant is van de EMA (Educatieve Maatregel Alcohol in het Verkeer of 'cursus alcohol en verkeer'). De stijging van het aantal maatregelen komt volledig voor de rekening van de die laatste: de EMA werd in het afgelopen jaar 7.753 keer opgelegd, een stijging van iets meer dan 34 procent ten opzichte van 2014. De korte cursus werd juist minder vaak uitgevoerd: 3.325 keer in 2014 tegenover 2.559 keer in 2015.

Alcoholslot
Dat de zwaardere maatregel vaker voorkomt, wordt volgens het CBR veroorzaakt door het verdwijnen van het alcoholslotprogramma. Dat programma werd tot het najaar van 2014 opgelegd aan bestuurders die in het verkeer werden aangehouden met een promillage tussen 1,3 en 1,8. In plaats van het alcoholslot legt het CBR nu dus een cursus over alcohol en verkeer of een onderzoek naar het alcoholgebruik van de betrapte bestuurder op.