Volledig scherm

Meerhoven wordt horendol van loze brandalarmmeldingen in parkeergarage

EINDHOVEN - Bewoners van Meerhoven klagen steen en been over de 'indringend en irritante' herrie van loze alarmmeldingen vanuit de parkeergarages onder de Albert Plesman en Anthony Fokker woontorens. Het probleem rond de alarmmeldingen houdt de bewoners al vanaf de oplevering in september 2012 wakker.

In de afgelopen tweeënhalf jaar was het ruim dertig keer raak. Deze maand alleen al was goed voor vier meldingen. "Het is één doffe ellende", zegt een bewoonster. "Het gevaar is dat je er niet meer op reageert, omdat het toch elke keer loos is. Totdat er écht brand uitbreekt."

Niet alleen de bewoners van de twee appartementencomplexen hebben er last van; het geluid is tot in de wijde omtrek te horen. Ook voor de brandweer zijn de loze meldingen een blok aan het been. "We vinden het altijd vervelend om onnodig uit te rukken", meldt een woordvoerster desgevraagd. "Er worden brandweermannen en -vrouwen ingezet die ergens anders op dat moment hard nodig kunnen zijn. Maar we kunnen er niet van uitgaan dat er niets aan de hand is en zullen dus altijd reageren op een melding."

Voor Jan Cuperus, voorzitter van de Vereniging van Eigenaren van het Albert Plesman-gebouw, is de oorzaak duidelijk: "De brandmeldinstallatie is bedoeld voor een dichte garage. Deze parkeergarages zijn dat niet: aan één zijde zijn ze open, omdat de hier geplande woningen nog niet gebouwd zijn."

Volgens Cuperus hebben vocht en stof vrij spel in de garages, waardoor de brandmelders defect raken.