Volledig scherm
© Thinkstock / Getty Images

Meeste meldingen dierenmishandeling niet gedaan via centrale '144 Red een dier'

EINDHOVEN/HELMOND - Het gaat nog steeds niet goed met meldpunt 144, het centrale punt voor alle meldingen van dierenmishandeling of -verwaarlozing. Dat concluderen betrokkenen bij het meldpunt in een onlangs gepubliceerd rapport 'Hoe lopen de hazen?'. 

Meerdere van de ondervraagden schatten in dat circa een derde van de meldingen over dierenwelzijn binnenkomt via 144 en twee derde deel via andere kanalen.

Verkeerd
Dat zou betekenen dat het merendeel van de meldingen aangaande dierenwelzijn buiten het zicht van 144 blijft. Uit het rapport blijkt dat meldingen bij 144 soms naar de verkeerde instanties worden doorgezet of bij meerdere instanties tegelijkertijd binnenkomen, wat ervoor zorgt dat zij beiden met de melding aan de slag gaan. Ook komt het voor dat er cruciale informatie omtrent de melding ontbreekt. Bovendien worden meldingen soms verkeerd ingeschat of stranden ze.

Toekomst
Met de bezuinigingen op de Nationale Politie is ook de positie van 144 ongewis. "De toekomst van de lijn is inderdaad onzeker," bevestigt Ilse van Leiden, een van de onderzoekers. 

Zo is er discussie over het verplaatsen van 144 naar een andere instelling dan bij de politie. Daar maakt Van Leiden zich echter geen zorgen over. "Uiteindelijk maakt het niet zoveel uit waar 144 zich bevindt, het is een telefoonnummer."

Een meer heikel punt is of het meldpunt überhaupt in de lucht gehouden moet worden. Daar geven de onderzoekers geen oordeel over. "We geven geen advies over de toekomst van 144, dat is aan de beleidsmakers."

Betrokkenen die mee hebben gedaan aan het onderzoek zijn verdeeld over die kwestie. Sommigen vinden het lastig te verantwoorden dat er wel een apart meldpunt is voor dierenwelzijn en bijvoorbeeld niet (meer) voor huiselijk geweld of jeugdcriminaliteit. Toch vinden zij het te rigoureus om over te gaan tot het opheffen van 144, 'omdat er nu op centraal niveau - weliswaar niet optimaal maar wel beter dan voorheen - zicht is op dierenwelzijnszaken', zo valt te lezen in het rapport.

Meldingen
Bekijk hieronder een overzicht van het aantal 144-meldingen per gemeente.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement