Volledig scherm
In de Laagstraat in Eindhoven was vrijdagochtend de bliksem in de schoorsteen van een woning geslagen. © Bert Jansen

Megaknal schudt Eindhoven wakker

EINDHOVEN - Een enorme onweersdreun heeft vrijdagochtend veel inwoners van Eindhoven wakker geschud. Omstreeks half zeven was de knal in een groot gebied te horen, tot zelfs in Waalre en Nuenen toe.

De onweersdreun deed ook Twitteraars rechtop in bed zitten. Volgens Eindhovenaar Marijn Kortstra gingen bij hem in de buurt (in de omgeving van de Montgomerylaan - Kruisstraat) zelfs auto-alarmen af. Tjerk Langman spreekt van een 'mega-knal'.

Stoppen er uit
De dreun was het gevolg van een blikseminslag in vier woningen in de Laagstraat, laat een woordvoerster van de Veiligheidsregio weten. "Daarbij zijn alle stoppen in de huizen eruit geknald. Er was wel wat rook, maar geen brand."

Stuiteren
Volgens Rob Groenland van het KNMI kan de knal bij een verticale bliksem in een straal van meerdere kilometers gehoord worden. Als er op dat moment sprake is van 'inversie van de luchttemperatuur', waarbij een wat hoger gelegen luchtlaag -in tegenstelling tot wat meestal voorkomt- warmer is dan de laag eronder, kan de dreun tot op wel zeventig kilometer hoorbaar zijn. Dit komt omdat de klap blijft weerkaatsen tussen de bewolking en de aarde. "Hij stuitert in feite op en neer." Een onweersknal ontstaat door uitzetting van de lucht in zeer korte tijd. "In een fractie van een microseconde stijgt de temperatuur van zo'n 18 graden naar 30.000 graden. De lucht zet uit en de knal is het gevolg daarvan. En die kan inderdaad zo hard zijn dat auto-alarmen spontaan afgaan."

Heeft u de knal ook gehoord? Laat uw reactie achter onder dit artikel en laat weten waar u de knal heeft gehoord.

Volledig scherm
mooie dynamische wolkenluchten aan de voorzijde van opkomende onweersbuien op vrijdagochtend boven z.o. Brabant © ben saanen