Volledig scherm
© Politie Eindhoven

Menselijke fout oorzaak van liftongeval Bart Smit in winkelcentrum Woensel in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Een menselijke fout is de oorzaak van een ongeval met de lift van speelgoedwinkel Bart Smit in het Eindhovense winkelcentrum Woensel.

Bij dat ongeval zondagmiddag raakten een vrouw en een peuter in een buggy beklemd onder de vloer van een lift in deze winkel. Beiden bleven ongedeerd.

Schoonmaker
De deur van de lift was door een schoonmaker met een noodsleutel geopend, zo blijkt uit een reconstructie. Nadat de vloer van de liftschacht was schoongemaakt, is die deur niet afgesloten. Daardoor kon een vrouw met een peuter in een buggy de liftschacht inlopen terwijl de lift op een andere verdieping was. Toen ze vervolgens op de knop drukte kwam de lift naar beneden. Doordat die lift naar beneden kwam, kon ze deur van de schacht niet openen. De liftvloer bleef vervolgens hangen op de buggy, vijftig centimeter boven de grond.

Klanten
Moeder en kind konden worden bevrijd nadat het raam van de liftdeur door klanten was ingetrapt. Het ongeval zorgde voor veel consternatie in de winkel, zowel bij klanten als hulpverleners.
Ook bij de leverancier van de lift, liftenproducent Aesy Liften uit Zevenaar, zijn ze flink geschrokken. „Gelukkig zijn moeder en kind ongedeerd gebleven. Maar heel naar is het natuurlijk wel”, aldus een woordvoerder van het bedrijf dat in Nederland zo’n 4000 liften heeft staan. „We hebben zondag meteen contact gehad met de mensen van de winkel. En er blijkt technisch niets mis te zijn met onze lift. Het gaat om een menselijke fout. Die deur had gewoon op slot moeten zijn. Dat is vrij onzorgvuldig te noemen.”

De arbeidsinspectie doet onderzoek naar het ongeval, zo verklaart een woordvoerder. Dat onderzoek zal over enkele weken klaar zijn.
 

Volledig scherm
© Bert Jansen
Een vrouw en een kind in kinderwagen hebben zondagmiddag enkele angstige minuten beleefd, toen zij vast kwamen te zitten in een lift. Dit gebeurde in speelgoedzaak Bart Smit in Winkelcentrum Woensel.