Volledig scherm
© Thinkstock

Mestbedrijf Bergeijk dreigt onmiddellijk te stoppen: honderd boeren direct in problemen

BERGEIJK - Als directeur Wout Houbraken van het gelijknamige mestverwerkingsbedrijf uit Bergeijk zijn kort geding tegen de provincie verliest, trekt hij diezelfde dag nog de stekker uit zijn bedrijf. Dan staan 32 man op straat en zitten zeker honderd boeren met een acuut mestprobleem.

Houbraken is sinds 2008 actief in mestverwerking. Dat doet hij op, volgens zijn advocaat J. van Groningen, unieke wijze: de varkensmest wordt omgezet in water en andere stoffen en die gaan naar Frankrijk. "Precies wat de overheid wil, weg met die mest."

Omdat Houbraken de oplossing had voor een groot probleem van vele boeren, liep het storm en wil hij uitbreiden. Volgens zijn vergunning mag hij nu 25.000 ton mest uitrijden, hij wil naar 200.000 ton. Dat plan kwam in 2010 en de gemeente werkt mee.

Dwangsom
Terwijl het bestemmingsplan werd gewijzigd is hij gaan opschalen. Bij een controle in juni bleek hij al boven de 60.000 ton te zitten. De provincie vindt dat ze moet ingrijpen, anders is dat niet eerlijk naar concurrenten. Ze doet dat coulant: de 35.000 ton overschrijding laat ze voor wat het is, op verdere mest komt een dwangsom van dertig euro per ton.

De provincie merkte op dat er meer mis is op het bedrijf, er zouden veel meer schadelijke stoffen worden uitgestoten dan toegestaan. Dat is een oude situatie, volgens Houbraken, met luchtwassers heeft hij dat verholpen.

De rechter stelde voor dat de provincie meer naar de toekomst keek en Houbraken alleen het noodzakelijke uitrijdt. Houbraken zegt dat dat niet kan, de provincie zit met eerlijkheid richting anderen. De rechter hakt 27 juli de knoop door.

Meer in het Eindhovens Dagblad of via de digitale krant.