Volledig scherm

Met 260 km/uur in een Ferrari over de taxibaan van Vliegbasis Eindhoven (video)

EINDHOVEN - In een vette Ferrari meer dan 200 km per uur rijden. Dat beleefden zaterdag 75 kinderen met diabetes type 1 op Vliegbasis Eindhoven. Daar hadden zich 80 eigenaars van een Ferrari verzameld om samen met hun jeugdige passagier zo snel mogelijk de kilometerslange taxibaan van de vliegbasis af te leggen.

"Deze auto zit in 3,6 seconden op de 100 en ik denk dat we de 260 wel halen", voorspelt Johan Reuvers. De Overijsselse ondernemer heeft Indy Wigmore (13) uit Amersfoort als passagier naast zich zitten in zijn open Ferrari California uit 2011. Indy: "Ik houd wel van snelheid. Ik ben met motors opgevoed, maar dit is ook heel vet." De tiener heeft sinds een jaar of zeven diabetes type 1, een nog niet te genezen variant van suikerziekte. "Je bent er dag en nacht mee bezig. Je moet steeds je bloedsuikergehalte controleren." Ook moet ze vijf keer per dag spuiten.

35.000 pk
Maar zaterdag verdwijnt haar ziekte even naar de achtergrond. Net zoals bij alle andere tieners die zaterdag racen en een puzzelrit in een Ferrari rijden én in een vrachtwagen over de testbaan bij de DAF-fabriek mogen hotsen en knotsen. De dag is een initiatief van de stichting Doe een Plezierrit, in samenwerking met de Ferrariclub Nederland. Vliegbasis Eindhoven is voor de derde keer het startpunt van de 'Ferraridag'. Op de basis is het voor alle aanwezigen, kinderen, ouders, Ferraribezitters én luchtmachtpersoneel genieten. Tussen een Fokker 27 en een F-16, later ook nog een oude Spitfire staan 80 veelal rode Ferrari's van allerlei types. Samen zijn ze goed voor ongeveer 35.000 pk. Pk's die na het welkomstwoord los mogen worden gelaten op de taxibaan. "Fantastisch dat we deze kinderen met zo'n dag hun ziekte voor even kunnen laten vergeten", zegt voorzitter Ben van Leliveld van de Ferrariclub Nederland.

75 kinderen met de auto-immuunziekte Type 1 Diabetes werden zaterdag in een eigen Ferrari met chauffeur de hele dag rondgereden. De van de 'Doe een plezier Rit 2016’ start was op Vliegbasis Eindhoven