Volledig scherm
Bliksem in Budel. © Paul Begijn

Meteorologen: 'We moeten wennen aan extreem weer'

EINDHOVEN - We kunnen beter wennen aan het extreme weer van de afgelopen dagen, zeggen meteorologen in koor. Hevig onweer inclusief flinke rukwinden, hagelstenen zo groot als tennisballen en ander extreem weer zoals donderdagavond zal steeds vaker voorkomen. 

"Het heeft alles met de opwarming van de aarde te maken", zegt weerkenner Ben Saanen uit Budel-Schoot. "Vroeger, ik ben bijna zestig, viel misschien 5 millimeter bij een flinke bui.  Nu is een beker binnen vijf minuten vol."

Jaarlijks
Uit gegevens van Weeronline blijkt dat er in juni zo'n 200 millimeter regen in Zuidoost-Brabant is gevallen. Dat is bijzonder, meldt het meteorologisch bureau, want normaal valt er jaarlijks in het totaal 800 millimeter. Als er al regen in de zomerperiode valt, dan is het normaal vooral in augustus. Dan is de Noordzee warm, waardoor er meer vocht in de lucht wordt opgenomen en de buien zwaarder worden.

Supercel
Woordvoerder Cees Molenaars van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) stelt dat er eigenlijk geen peil op te trekken is waar de supercel tot ontlading komt. "Het was nu bijvoorbeeld in Valkenswaard, maar het zou net zo goed enkele kilometer verderop kunnen zijn", zegt hij. "Of in Goirle, of in Breda ..."

Complex verhaal
Het is een complex verhaal, benadrukken alle weerkundigen. "Het weer houdt zich niet aan verkeersborden", zegt Molenaars. Maar hoe je het ook bekijkt, betoogt meteoroloog Matthijs van der Linden van Weeronline, het extreme weer is het gevolg van de opwarming van de aarde. Weerkenner Ben Saanen uit Budel-Schoot verwijst ook naar de rap smeltende ijskappen. "Het is gewoon een cyclus", zegt hij. Volgens Van der Linden van Weeronline valt er niet zo veel aan de opwarming van de aarde te doen. "Minder op de camping gaan staan is geen optie, lijkt me", zegt hij.

Volledig scherm
Veel schade in Asten © Bert Jansen