Volledig scherm

Microtonde in Tongelre Eindhoven dwingt bussen tijdelijk op een zijspoor

EINDHOVEN - De eind vorige week in gebruik genomen 'microtonde' op de Koudenhovenseweg Zuid-Pagelaan- Celebeslaan in Eindhoven is wat aan de krappe kant.

Zwaar verkeer heeft er zichtbaar moeite mee om het obstakel in stadsdeel Tongelre op de juiste manier te passeren. Nogal wat vrachtwagens en bussen rijden voorlangs het eilandje in het midden, melden buurtbewoners. Andere chauffeurs volgen wel de bocht, maar komen dan soms verkeerd uit en eindigen met de neus tegen de stoeprand aan de andere kant. Waarna het voor- en achteruit steken kan beginnen. Foto's van een buurtbewoner bewijzen dit.

Ook een buschauffeur van Hermes zegt dat de microtonde een brug te ver is. "Of je moet een aantal keren steken. En daarom rijden we nu een andere route."

Traject gewijzigd
Woordvoerder Fred Tilburgs van Hermes beaamt dat het traject van lijn 55 tijdelijk is gewijzigd. De halte op de Pagelaan, ter hoogte van de Citroenvlinderlaan, is buiten gebruik gesteld, maar niét omdat de iets verderop gelegen rotonde een onhaalbare kaart zou zijn. "De rotonde is wel degelijk te nemen. Maar hij is nog niet helemaal af. De gemeente moet nog borden plaatsen die duidelijk maken hoe de rotonde genomen moet worden."

De microtonde werd aangelegd nadat eerdere maatregelen om de veiligheid voor met name jeugdige fietsers te verhogen, niet of juist averechts werkten. Het is de vijfde maatregel in dik vijftien jaar tijd. De kruising staat bekend als gevaarlijk: in drie jaar gebeurden er tien aanrijdingen. Op dit punt passeren 's ochtends en 's middags veel leerlingen van het iets verderop gelegen Lorentz Casimir Lyceum .

Oplossing
Buurtbewoners plaatsen kritische kanttekeningen bij de jongste verkeerstechnische oplossing. "Auto's komen in volle vaart op de rotonde af rijden, zien 'm niet op tijd en gaan op het laatste moment vol in de remmen. Vervolgens rijden ze er dwars overheen", zegt 'buurman' Harry Nooijen. Beschadigingen aan het eilandje in het hart van de microtonde bevestigen zijn relaas.

Op één punt is de verkeerssituatie er wél op vooruit gegaan, vindt Nooijen: "Er wordt, in elk geval overdag, rustiger gereden, vanwege die wegversmalling voor de rotonde."

Een woordvoerster van de gemeente zegt dat de rotonde begin september met alle belanghebbenden – die destijds ook ingestemd hebben met de plannen – wordt geëvalueerd.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm