Volledig scherm
Een hagelsteen zo groot als een tennisbal in Asten © Marijke van Kemenade

Miljoenenschade in Zuidoost-Brabant na noodweer, kassen en oogsten verwoest

Foto's en videoEINDHOVEN - In Zuidoost-Brabant is donderdagavond voor vele miljoenen euro’s schade aangericht door de hagelbuien waarbij hagelstenen vielen ter grootte van tennisballen. Dat heeft een woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars vrijdag gezegd. Er is sprake van topdrukte bij autoschadebedrijf Bekkers, Carglass in Eindhoven, de Eindhovense verzekeraar IAK en verzekeraar Interpolis. 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt', aldus een woordvoerder van Bekkers.

„Het waren geen hagelstenen meer, maar echte ijsballen", aldus de woordvoerder. "Dat ze zo groot waren is echt uitzonderlijk, dat maken we zelden mee. Volgens sommigen leken de hagelbuien wel mortiervuur. Auto’s zijn veranderd in poffertjespannen en veel daken en dakramen zijn gesneuveld”. Hij kan nog geen precies schadebedrag noemen, maar „we gaan ervan uit dat het om vele miljoenen gaat”.

Boeren en tuinders

Ook boeren en tuinders in het gebied melden een enorme hagelschade, vooral in Someren, Asten en Deurne waar veel glastuinbouw zit. Kassen zijn grotendeels verwoest en de producten in de kassen zijn niet meer te verkopen, aldus een woordvoerder van boeren- en tuindersbond ZLTO. Ook veel fruit is verloren gegaan doordat het door de hagel van de bomen is geslagen. „Soms is er bij één bedrijf al voor 3 à 4 miljoen euro schade, dus tel maar op”. Bij landbouwbedrijf Jo Joosten Growers BV in Heusden zijn tientallen hectaren kassen vernield. De kassen hebben geen dak meer. Coby Joosten-Welten meldt op Facebook: "Dit is wat er over is van onze prachtige kassen! Geen paprika's meer dit seizoen! Sterkte aan al onze collega's die ook getroffen zijn!" Uit de reacties blijkt dat het bij andere tuinders ook zo is. Francé Raymakers: "Bij ons ook 16 hectaren naar de knoppen."

Ruiten en daken gesneuveld

De ochtend na het noodweer van donderdagavond werd pas goed duidelijk hoe groot de schade is. Vooral de zeer grote hagelstenen en rukwinden hebben veel verwoest. In de Ridder van Dinterstraat in Luyksgestel is volgens onze verslaggever ter plekke geen autoruit meer heel. Ook zijn vele ramen en dakpannen van huizen gesneuveld. Enkele basisscholen in Luyksgestel en Someren zijn vrijdag dicht vanwege de grote schade.

Straten liggen bezaaid met takken en bladeren door rukwinden. Tussen Deurne en Venlo rijden geen treinen na blikseminslag. Er worden bussen ingezet. In Deurne zijn de straten besmeurd met modder, uit het riool komt een stanklucht en er is veel schade aan auto's, bomen en tuinen. Het dak van kringloopwinkel Het Goed in Valkenswaard is volgens een medewerker 'een gatenkaas', en de zaak blijft vrijdag dicht.

Veel schade in Luyksgestel

De gemeente Bergeijk laat weten dat Luyksgestel vrijdag beperkt bereikbaar is. Mensen worden verzocht het gebied zoveel mogelijk te ontwijken, en straten worden afgezet. Huizen (dakpannen, ramen en afdakjes) liepen veel averij op. Ook auto’s hadden veel schade net zoals veel groen. In en rond de Ridder van Dinterstraat was bijna geen auto te vinden die nog heel was. Vele voertuigen hadden tientallen grote putten in de daken. In enkele gevallen sneuvelden van auto’s alle ruiten. Burgemeester Callewaert en de wethouders gaan vrijdag poolshoogte nemen en inwoners een hart onder de riem steken.

Deurne

In Deurne bij de Jan Linders aan de Helmondseweg is een noodsituatie ontstaan met de glascontainers op de parkeerplaats. In de drie glascontainers is water gelopen waardoor er een gevaarlijke situatie is ontstaan. Middels een briefje wordt gevraagd om geen afval in de container te gooien.

Traumahelikopter

Vrijdagochtend vroeg vanaf 07.00 uur waren bewoners met man en macht bezig de schade op te nemen en te herstellen. Kapotte dakpannen werden van het dak gehaald en waar mogelijk door nieuwe vervangen. Daarbij viel een man naar beneden en raakte gewond. Er kwam een traumahelikopter ter plaatse.

Over de daken van sommige huizen werden grote stukken landbouwplastic gespannen om verdere lekkages tegen te gaan. Bewoners vertelden dat er enorme hagelstenen bij waren. Fitness De Stap in Luyksgestel had donderdagavond last van een flinke lekkage. Het bedrijf gaat vrijdag wel open, maar enkele ruimtes zijn gesloten. Hoe groot de materiële schade in totaal is in Luyksgestel, is nog niet bekend. Ook het bakkerijmuseum heeft te kampen met veel schade en staat blank. Kapelaan Bart Theunissen: "Dit raakt iedereen. Kom nu bij mensen die ik
nog niet kende. Lijkt me handig om daar zondag op in te gaan. Ik schrijf mijn preek morgen."

De brandweer heeft vrijdag om 9.00 uur de procedure 'extreem weer' beëindigd.

Hagelstenen zo groot als tennisballen

Vooral Bergeijk, Valkenswaard, Someren, Liessel en Mierlo werden donderdagavond getroffen door hagelstenen zo groot als tennisballen, maar ook elders in Zuidoost-Brabant teisterde noodweer de regio. Bij de brandweer kwamen veel meldingen van wateroverlast en schade binnen. Weerman Reinier van den Berg sprak over een megabui en een supercell, het zwaarste type onweersbui. In Luyksgestel liepen auto's en dakpannen flinke schade op. Ook de ramen van de Luciakerk en de pastorie liepen schade op door de hagelstenen. Rond het kerkplein hebben vrijwel alle huizen schade aan dakpannen opgelopen en zijn ramen van auto's stuk. Op de A67 vlakbij de afrit Geldrop in de richting van Venlo lag een boom op de weg.

Straten onder water

In Eindhoven, Deurne, Asten, Someren, Luyksgestel, Bergeijk, Mierlo, Helmond, Liessel en Valkenswaard vielen zeer grote hagelstenen naar beneden. In Valkenswaard werden auto's geteisterd door het weer. In een aantal gevallen gingen ramen aan gruzelementen en liepen daken deukschade op. De hagelbuien zorgden tevens voor veel schade aan tuinen en gewassen. In Deurne en Geldrop stonden meerdere straten en tuinen onder water. In Aalst kwam het water als een fontein door de wc-potten omhoog. In Asten, in onder meer de Hemel en de Margrietstraat, hebben veel huizen schade opgelopen. In Someren rondom de straat Vilst hebben ook veel huizen en auto's schade waaronder een fysiotherapiepraktijk. In Veldhoven in de Frans Bekerstraat is de bliksem ingeslagen in een woning. Hierdoor brak er op de zolder brand uit. Er zijn geen gewonden gevallen.

Raadsvergadering

In Valkenswaard moest donderdagavond de raadsvergadering worden onderbroken door het noodweer. De raadszaal liep onder water. In eerste instantie week de gemeenteraad uit naar de kantine, maar dat bleek niet te werken. De raadsvergadering gaat volgende week verder.

Basisscholen gesloten

Op Basisschool De Klepper in Luyksgestel zijn vrijdag geen lessen. De school staat helemaal blank waardoor de kinderen niet kunnen komen. In Someren zijn de basisscholen Mariaschool en Leerrijk gesloten in verband met stormschade. Dat geldt ook voor golfbaan de Swinkelsche in Someren.

Snelwegen

Op verschillende snelwegen waren automobilisten donderdagavond vanwege het noodweer langs de kant van de weg gaan staan, omdat de situatie op de weg niet meer veilig was. De brandweer had de procedure extreem weer afgekondigd. In Geldrop en Deurne was een aantal straten onder water gelopen waardoor het verkeer vastliep.

Eindhoven Airport

Op Eindhoven Airport kon donderdagavond een enkel vliegtuig vanwege het noodweer niet landen en moest het uitwijken naar een andere luchthaven. Wachtende passagiers die met dit vliegtuig zouden vertrekken naar Londen zijn met bussen naar Amsterdam gebracht.

Heeft u foto's van wateroverlast, hagelschade of het onweer? Upload ze dan in ons lezersfoto album. U kunt in het album ook andere foto's van lezers bekijken.

Volledig scherm
In Someren ook overlast door het noodweer
Volledig scherm
Schade op het dak in Veldhoven © Bert Jansen
Volledig scherm
Een boom is omgevallen op de Riviersingel in Helmond door de stormschade.
Volledig scherm
Veel schade in Luyksgestel na noodweer. © Lucas Nuchelmans
Volledig scherm
Veel schade in Asten © Bert Jansen
Volledig scherm
Schade aan auto's en daken in Someren. © Bert Jansen
Volledig scherm
De raadszaal in Valkenswaard liep onder water.
Volledig scherm
Een dag later is de omvang van de schade na het noodweer pas goed zichtbaar. © Bert Jansen
Volledig scherm
In Veldhoven in de Frans Bekerstraat is de bliksem ingeslagen in een woning. © Bert Jansen
Volledig scherm
Restaurant dicht in Someren.
Volledig scherm
Hele grote hagelstenen in Valkenswaard © Bert Jansen
Volledig scherm
Ad Dekkers bij zijn vernielde duivenhok. 'Ik heb net 360 dakpannen gekocht maar dat is nog veel te weinig'.
Volledig scherm
Flinke hagelstenen in Luyksgestel © Ronny Groenen
Volledig scherm
Flinke schade bij een auto in Luyksgestel © Angela van Hoof
Volledig scherm
Zeer grote hagelstenen en windstoten in Valkenswaard
Volledig scherm
Van deze kassen in Someren is niet veel over na het noodweer. © Bert Jansen
Volledig scherm
Veel schade in Luyksgestel na noodweer. © Bert Jansen
Volledig scherm
In Valkenswaard raakten veel auto's beschadigd door de hagelstenen.
Volledig scherm
Een boom is omgevallen op de Riviersingel in Helmond door de stormschade. © Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Veel schade in Luyksgestel na noodweer. © Lucas Nuchelmans
Volledig scherm
In Deurne bij de Jan Linders aan de Helmondseweg is een noodsituatie ontstaan met de ondergelopen glascontainers op de parkeerplaats.
Volledig scherm
Een omgewaaide boom aan de Baroniehof in Helmond. © Bert Jansen
Volledig scherm
Omgewaaide steiger in de Rijnlaan in Helmond. © Bert Jansen
Volledig scherm
Someren. © Twan vd Heijden
Volledig scherm
Schade na noodweer in Deurne. © Bert Jansen
Volledig scherm
De tent van De Oude Ambachten van de Brabantsedag is stuk. Ook een aantal andere tenten is beschadigd geraakt.
Volledig scherm
In Someren liepen ook enkele dakramen schade op door de hagelstenen
Volledig scherm
In Asten hagelstenen zo groot als tennisballen. © Paul Bruystens
Volledig scherm
Bliksem in Budel. © Paul Begijn
Volledig scherm
Hagelschade in Helmond. © Casper
Volledig scherm
Someren. © Twan vd Heijden
Volledig scherm
Veel schade bij kringloopwinkel het Goed in Valkenswaard. © Bert Jansen
Volledig scherm
Hele grote hagelstenen in Heeze
Volledig scherm
De auto van de zoon van Ad Dekkers in Luyksgestel is totaal vernield.
Volledig scherm
In Deurne staat de Kruisstraat onder water.
Volledig scherm
Hele grote hagelstenen in Valkenswaard
Volledig scherm
De nagelnieuwe auto van Claudia Jacobs is total loss. Dit bleef over van het glazen schuifdak.
Volledig scherm
Luyksgestel. © Bert Jansen
Volledig scherm
Wilhelminapark in Valkenswaard staat helemaal onder water. © Politie Valkenswaard
Volledig scherm
De Nieuwstraat in Valkenswaard is ondergelopen.
Volledig scherm
Veel schade in Luyksgestel na noodweer. © Lucas Nuchelmans