Volledig scherm
ANP

Minder winst en omzet voor Philips Lighting

EINDHOVEN - Omzet en winst zijn bij Philips Lighting in het tweede kwartaal gedaald. De omzet is met ruim 6 procent gedaald naar 1,7 miljard euro. De nettowinst is gedaald met 40 procent tot 57 miljoen euro. Dat heeft het concern vrijdag bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat het verlichtingsbedrijf financiële resultaten presenteert sinds de beursgang in mei.

De krimp over het tweede kwartaal is te wijten aan een afname van de traditionele lampendivisien met eenvijfde. De led-opbrengsten zijn gestegen met 10 procent. Deze groei is iets vertraagd ten opzichte van de tweede periode in 2015 door een lagere groei in Amerika.

Juiste spoor
Het bedrijfsresultaat is in het tweede kwartaal gedaald met 4 procent naar 123 miljoen euro. De brutowinst is gestegen met 16 procent naar 161 miljoen. Het concern stelt op 'het juiste spoor te zijn en heeft vertrouwen dat het in de loop van 2016 omzetgroei kan laten zien'.

Nieuwe topman
Stéphane Rougeot is per september benoemd als de nieuwe financiële topman (CFO) van Philips Lighting. De Fransman volgt René van Schooten op, die die functie negen maanden heeft gecombineerd met zijn andere functie: hoofd van het bedrijfsonderdeel Lampen. Rougeot is afkomstig van Technicolor (eerder bekend als Thomson). Daar heeft hij vanaf 2008 ook de functie bekleed van financieel bestuurder. Voordat de Fransman bij Technicolor in dienst kwam, werkte hij voor telecombedrijf France Telecom - Orange.