Volledig scherm
© Menno Boon

Minder winst voor Philips op octrooien door aflopende licentie-overeenkomsten

EINDHOVEN - Philips verdient dit jaar ongeveer zestig miljoen euro minder aan vergoedingen over octrooien, zogeheten royalties.

Dat komt door een bulk aan aflopende licentie-overeenkomsten die betrekking hebben op Philips' DVD-technologie. Volgend jaar zullen deze verdiensten nog harder dalen. Licentienemers die voor het gebruik van Philips-technologie betalen, worden kortingen geboden om hun verplichtingen vooruit af te betalen.

Philips ziet geen aanleiding de strategie aan te passen en gaat ervan uit dalende inkomsten op te vangen door nieuwe licentie-overeenkomsten voor nieuwe technologieën en innovaties.

Philips verdient jaarlijks honderden miljoenen aan deze vergoedingen. Over 2016 zullen de inkomsten met ruim 10 procent dalen ten opzichte van 2015, bevestigt een woordvoerder van Philips.

LG, Pioneer en Sony
Overigens krijgen andere patenthouders, zoals LG, Pioneer en Sony, ook te maken met minder inkomsten. Het Amerikaanse One-Red sluit contracten af tussen deze patenthouders en licentienemers, ook rond DVD-octrooien. Philips was vijf jaar geleden mede-oprichter, aandeelhouder en groot octrooi-eigenaar van One-Red. Destijds telde de tussenpersoon 50 werknemers, nagenoeg allemaal afkomstig van Philips. Nu heeft One-Red nog 35 medewerkers. Die afname heeft te maken met het aflopen van de DVD-octrooien.

One-Red gaat de royalties vanaf oktober met 50 procent gaat verlagen. Daarnaast kunnen licentienemers extra korting krijgen door toekomstige verplichtingen al af te betalen. De hoogte daarvan moet nog worden bepaald.

De maatregelen doen ook minimaal 50 procent van de omzet van One-Red verdampen. Daarop heeft het bedrijf wereldwijd kantoren gesloten. Met de sluiting van het onderkomen op de High Tech Campus, later in juli, heeft One-Red geen vestigingen meer in Nederland. One-Red houdt nog kantoor in 8 landen.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED of via de digitale krant.