Volledig scherm
© Thinkstock

Minder ww-uitkeringen in regio maar jongere komt moeilijk aan de bak (kaart)

EINDHOVEN - Al anderhalf jaar blijft de werkloosheid onder jongeren steken op elf procent. Vooral de groep tussen 23 en 27 jaar is de klos.

De economie trekt aan, de werkgelegenheid groeit en het aantal ww-uitkeringen neemt af. Maar niet voor jongeren. De werkloosheid onder jongeren blijft steken op elf procent, al anderhalf jaar. Vooral de groep tussen 23 en 27 jaar is de klos.

Dat is opmerkelijk, zegt Michel van Smoorenburg van het UWV: "Als het beter gaat, is het altijd de jeugdwerkloosheid die als eerste afneemt."

Hoewel Van Smoorenburg er geen waterdichte verklaring voor heeft, noemt hij twee factoren die een grote rol spelen. "Rond de 18 vinden jongeren nog makkelijk een baan, maar na hun 23e worden ze vaak als te duur gezien en kiezen werkgevers voor jongere krachten", legt de UWV-man uit.

Als jongeren merken dat ze niet de juiste kwalificaties hebben, proberen ze die volgens hem op te schroeven door een baan-leertraject. Dat is onderwijs met een praktijkstage. "Maar die trajecten zijn er nauwelijks. Dus dan zitten ze thuis zonder baan en zonder opleiding."

Overigens zijn er als het gaat om werkloosheid niet alleen grote verschillen binnen de leeftijdscategorieën. Ook geografisch lopen de cijfers uiteen. Zo heeft Helmond een aanmerkelijk hoger percentage werklozen dan de andere gemeentes in de regio.