Volledig scherm
© Thinkstock

Minister Blok: Geen extra inspanningen voor arbeidsmigranten

DEN HAAG - Het kabinet gaat zich niet extra inspannen om de huisvesting van arbeidsmigranten te verbeteren. Dat is aan de regio's zelf. Dat schrijft minister Blok (VVD, wonen) aan de Helmondse wethouder Stienen. Stienen stuurde in juli namens de 21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven (MRE) een brandbrief naar Den Haag waarin hij zijn frustratie uitte over de afgenomen aandacht in de landelijke politiek voor de nog altijd slechte positie van arbeidsmigranten.

"Ik vind het antwoord van de minister heel ambtelijk en teleurstellend. In oktober houden we een symposium over dit onderwerp. Dan komt er ook iemand van het ministerie. Ik zal hem dan die vraag opnieuw stellen", zegt Stienen die in de MRE (voorheen SRE) al jaren bestuurlijk kartrekker is over arbeidsmigranten.

Blok kondigde eerder aan dat het flexwonen-principe, met goedkope woningen, ook toegepast mag worden op groepen als studenten en vluchtelingen. Stienen maakte zich daar zorgen over in zijn brief in juli. Blok antwoordt: 'Door de vraag van deze doelgroepen te combineren kunnen nieuwe concepten tot stand komen die ook kunnen voorzien in de huisvesting van arbeidsmigranten'.

In de Peelregio was tot deze zomer een speciaal interventieteam actief dat zeer regelmatig controle-acties hield in bedrijven en huizen met arbeidsmigranten. Stienen wil dit project verbreden naar heel Zuidoost-Brabant. Blok schrijft de projecten uit de Metropoolregio Eindhoven 'goede voorbeelden' voor andere regio's.