Volledig scherm
Minister Steinmeier uit Duitsland en Minister Koenders brengen een bezoek aan de Duitse sectie van het Christiaan Huygens College in Eindhoven © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

Minister Koenders en Duitse minister Steinmeier bezoeken Christiaan Huygens College Eindhoven

EINDHOVEN - Docent Cora Sälzler staat stralend voor een schoolbord in het Christiaan Huygens College. De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier en zijn Nederlandse evenknie Bert Koenders maken een rondje door een klas met leerlingen van havo 2. De sfeer is uitgelaten. "Dit is álle slapeloze nachten waard geweest", zegt de vakdocent Duits enthousiast. "Dit is zo mooi. Ik moet er bijna van huilen..."

In het kader van het bezoek van een zware Duitse delegatie aan de regio, en de Dag van de Duitse taal, maken Steinmeier en Koenders deze donderdagmiddag een stop van 40 minuten bij de middelbare school aan de Rachmaninowlaan.

Een uitgelezen kans voor het Christiaan Huygens om te laten zien wat ze doet met Duits. "Bij ons kiest 60 procent van de leerlingen Duits", zegt Axel Goertzen. "De rest Frans."

Amper 2 weken geleden kreeg de school het verzoek de ministers met hun gevolg te ontvangen. Sindsdien waren Sälzler en haar 3 collega's van de 'sectie Duits' druk met het organiseren van het programma.

De veiligheidsmaatregelen zijn - zeker voor een middelbare school - ongekend groot. Goertzen: "De school is enkele malen binnenste buiten gekeerd", zegt hij. "Namen van leerlingen, docenten en gasten zijn doorgegeven. Nog vanmorgen scheurde een Audi C8 ons schoolplein op voor een laatste controle."