Volledig scherm
Moederdagactie van Varkens In Nood

Moederdagactie Varkens in Nood zet kwaad bloed bij boeren

EINDHOVEN/HELMOND - Met Moederdag in aantocht richt Stichting Varkens in Nood de pijlen op de moedervarkens in de intensieve veehouderij. Een confronterende campagne moet de aandacht vestigen op de problemen in de kraamkooi. 'Bijzonder ongepast en bezijden de waarheid', vinden de varkenshouders.

Ansichtkaart
Volgens Varkens in Nood brengen moedervarkens in Nederland gemiddeld 80 dagen per jaar door in een kraamkooi. Om mensen bewust te maken van de manier waarop zij in de vee-industrie gehouden worden, liet Varkens in Nood een ansichtkaart maken waarin niet een varken, maar een vrouw in een kraamkooi ligt. De kaart is een oproep aan staatssecretaris Martijn van Dam (landbouw) om kraamkooien te verbieden. De confronterende vergelijking is bij varkensboeren van de land- en tuinbouworganisatie ZLTO in het verkeerde keelgat geschoten is. "De actie is bezijden de waarheid en stigmatiserend", aldus een zegsman van de ZLTO. Volgens de woordvoerder vergroot de actie de kloof tussen boeren en burgers.

Varkens in Nood ziet dat anders. "Wij willen dat moedervarkens en hun biggen het beter krijgen. Varkens in Nood is niet tegen de boeren. Een verbod op de kraamkooien is iets voor de landelijke overheid. Vandaar de actie richting de staatssecretaris."

Lees het hele artikel in het ED van zaterdag via de digitale krant.