Volledig scherm
© Thinkstock

Moeilijke woorden uit raadsvergaderingen; de grote Raadstaal Onzinbingo

EINDHOVEN - In juni presenteren veel gemeenten de kadernota. Dat betekent naast lange vergaderingen ook heel veel wollig taalgebruik. Een beter moment voor een 'onzin-bingo' bestaat er niet.

Je hersenen vallen uit en je kaak valt op de grond. 

Juni is in veel gemeenten de maand dat de kaders voor de begroting worden bepaald. Dat staat gelijk aan een apotheose in ambtelijk taalgebruik waar zelfs Willy Wonka geen chocolade van kan maken. Een beter moment voor de Raadstaal Onzinbingo is niet denkbaar.

"Laat voorop staan dat iedere beroepsgroep recht heeft op zijn eigen vakjargon", zegt John Bijl. "Als op een redactie klinkt dat 'de krant gaat zakken', dan is dat puur bedoeld voor snelheid en efficiëntie op de werkvloer. Men weet wat wordt bedoeld en dat is prettig. Maar gemeenten hebben nu eenmaal de pech dat de vergaderingen openbaar zijn. Iedereen moet het kunnen snappen." Bijl bezocht in zijn leven al meer dan 200 raadsvergaderingen in het hele land en schrijft een column voor Binnenlands Bestuur. Hij is directeur van het Periklesinstituut dat gemeenten helpt met het verbeteren van besluitvorming.

Een voorproefje uit de Raadstaal Onzinbingo: 

- Piketpaaltjes slaan

- Doorontwikkelen

- Ik zal het kort houden maar

of:

Wie gaat welke knowhow implementeren in de zienswijze voor een basisfundament van welke ludieke taskforce voor de vertaalslag naar participatie!?

(bekijk de volledige Bingo in het ED van zaterdag of in de digitale krant).