Volledig scherm
Het ontwerp van Rens Vos voor het monument bij de Glaspoort in Eindhoven. De werkelijke hoogte is zo'n acht meter.

Monument voor Philipsarbeiders bij Glaspoort Strijp-S

EINDHOVEN – Voordat niemand het meer weet: Strijp-S is een oud-bedrijventerrein van Philips. Een kunstwerk bij de voormalige Glaspoort moet herinneren aan de duizenden mensen die daar ooit dagelijks naar binnen gingen.

Dertig procent van de bewoners en gebruikers van Strijp-S wist in 2012 niet dat het gebied een oud-Philipsterrein is, zo bleek uit een enquête. Dat was de aanleiding om erover na te denken, vertelt Ruud Nordt van de Henri van Abbestichting.

Monument
De erfgoedwaakhond bedacht dat er een monument, een kunstwerk moest komen dat herinnert aan de 12.000 Philipsmedewerkers die op het hoogtepunt dagelijks Strijp-S bezochten. Zaterdag 22 oktober wordt het ontwerp van SintLucas-student Rens Vos onthuld door gepensioneerde ex-Philipsmensen. Het komt te staan in het plantsoen bij de bushalte Glaspoort aan de PSV-laan.

De Van Abbestichting schreef een ontwerpwedstrijd uit voor studenten van de Boxtelse vestiging van SintLucas. En met hulp van de creatieve school die eind oktober de vestiging op Strijp-S officieel opent, was het geld voor het kunstwerk snel gevonden. Onder meer bij bedrijven die op Strijp-S zitten of werken. Ook de gemeente Eindhoven werkt mee.

Philips
Saillant detail: de naam van Philips zelf ontbreekt op de lijst met sponsors. "De Philips-directie zag voor zichzelf geen rol weggelegd. Ze hadden op zijn minst bij de onthulling ook een dankwoordje kunnen houden voor alle oud-medewerkers", zegt vice-voorzitter Marc van Abbe.

Ontwerper Vos nam de oude pilaren van de poort als uitgangspunt en speelde er mee. Hij kwam tot een stalen constructie uitlopend in twee pilaren in de vorm van de oude staanders van de Glaspoort. Bovenop zitten twee puntmutsen met verlichting.

De broers Freddy en Matthy Caris van de gelijknamige smederij in Acht leggen momenteel de laatste hand aan de stellage.