Volledig scherm
Dode bij schietpartij Aalsterweg Eindhoven © Bert Jansen

Moordzaak Tommie van der Burg uit Eindhoven voor de rechter

DEN BOSCH - Het Eindhovense paar dat in mei is opgepakt voor de liquidatie van Tommie van der Burg, staat maandagochtend voor het eerst voor de rechter. Wellicht wordt dan ook meer duidelijk over het motief van de moord. Veel wijst op een afrekening vanuit het drugsmilieu.

Van der Burg werd in april vorig jaar in het holst van de nacht gevonden net buiten het terrein van Hotel Eindhoven, waar zijn Audi tegen een reclamebord was gebotst. Heel even dacht de politie aan een fataal ongeluk, tot ze patroonhulzen vond.

Justitie looft vijftien mille uit voor een gouden tip, en heeft 5000 sms’jes gestuurd naar mensen die misschien bij het café waren. Maar het is toch toeval dat tot een doorbraak lijkt te leiden. Vrijwel exact een jaar na de moord ziet een agent in Tilburg de zwarte BMW rijden, met valse platen. Deze wordt ingenomen en onderzocht en een maand later gaan Patrick V. (45) en zijn vriendin Monique G. (39) in de boeien.

Waarom zij verdacht worden, komt misschien naar voren als maandag hun advocaten Bert de Rooij en Jules van Wijk vrijlating uit voorarrest gaan vragen. De politie zei aanvankelijk ook rekening te houden met een persoonlijke vete. Maar Van der Burg was ook betrokken bij de vondst van een bijna ongelofelijke hoeveelheid grondstoffen voor harddrugs een jaar eerder in Acht. Daar lag genoeg om voor vierhonderd miljoen aan poeders en pillen te maken, plus wapens waaronder een raketwerper.

ED-verslaggever Max Steenberghe deed verslag vanuit de rechtbank in Den Bosch.

Volledig scherm
Auto weggehaald op de plek waar dodelijke schietpartij plaatsvond