Volledig scherm
Guus Schippers, verkoopdirecteur John van den Broek, grondlegger Martien Schippers, Harrie Schippers en broer Mark Schippers (v.l.n.r.) op de plek waar in 2018 het nieuwe MS Schippers moet verrijzen. © Jurriaan Balke/fotomeulenhof

MS Schippers na vijftig jaar klaar voor de toekomst

BLADEL - MS Schippers in Bladel groeide in vijftig jaar uit van sigarenboer toe multinational op het gebied van hygiëneconcepten in de veehouderij.

Martien Schippers en zijn zonen Guus, Harrie en Mark zijn klaar voor de toekomst. Toen Martien Schippers in 1966 begon, ging hij bij de boeren van deur tot deur om sigaren te verkopen. Niet die dure van de bekende merken, maar goedkopere bolknakken en zeker net zo goed. Ze zaten verpakt in een ongelabeld houten kistje. Samen met zijn vrouw had Schippers ook een sigarenwinkeltje in Bladel. "Het was ploeteren voor weinig geld, maar ik rook mijn kans."

Gele oormerk
De boeren zagen Schippers graag komen. Tijdens zijn bezoeken hield hij zijn ogen en oren altijd goed open. Want in die tijd kwam de intensivering van de veehouderij in een stroomversnelling. Boeren kregen te maken met zaken waarvan ze geen weet hadden toen ze begonnen. Koren op de molen voor Martien Schippers. Hij bedacht talloze oplossingen voor vee en boer zoals het gele oormerk. Tegenwoordig gaan er jaarlijks 300 miljoen van over de Schippers-toonbank.

Wie vraagt naar de missie van het Bladelse bedrijf krijgt een duidelijk antwoord. "Het antibioticagebruik in de veehouderij overal ter wereld verder terugdringen", zegt Mark. Die strijd is niet gemakkelijk, legt broer Guus uit. "Er zijn heel veel belanghebbenden die bakken met geld verdienen aan antibiotica. Denk aan de famaceutische industrie. Wij varen als bedrijf een andere koers. Gezondheid van dieren begint bij een goede hygiëne. Dat zijn dus bijvoorbeeld schone stallen en dito drinkwater."

Kempisch Bedrijvenpark
De aanhoudende groei van het klantenbestand van MS Schippers lijkt op hun gelijk te wijzen. Maar meer vraag betekent ook meer handjes en meer productiefaciliteiten. Ruimte is gevonden op het Kempisch Bedrijvenpark aan de A67 bij Hapert. Daar start Schippers in 2018 met de bouw van een complex van ruim 40.000 vierkante meter. "We bouwen er behalve een nieuw kantoorgebouw en een magazijn ook een kennis- en innovatiecentrum."