Volledig scherm
© Ton van de Meulenhof

Muziekgebouw Eindhoven: Geen extra geld nodig

EINDHOVEN - Het Muziekgebouw in Eindhoven kan toch financieel het hoofd boven water houden zonder dat er extra subsidie van de gemeente nodig is. Dat blijkt uit nieuw, vertrouwelijk onderzoek van adviesbureau KPMG. Meer bezuinigen op de kosten, extra inkomsten genereren en een fusie met cultureel centrum De Effenaar, dat maakt het mogelijk dat het Muziekgebouw het gat van zes ton op de begroting kan dichten.

Dat is de gezamenlijke conclusie van de raad van commissarissen (rvc) van het Muziekgebouw en het Eindhovense college van B en W, aldus wethouder Yasin Torunoglu (PvdA) en Nienke Meijer, voorzitter van de rvc van het Muziekgebouw.

Het nieuws mag verrassend genoemd worden omdat het Muziekgebouw een jaar geleden nog op geheel ander standpunt stond. Volgens toenmalig rvc-voorzitter Tiny Sanders was een faillissement van het Muziekgebouw alleen te voorkomen als de jaarlijkse subsidie van de gemeente Eindhoven, 4,3 miljoen euro, zou verhogen.

De weigering van wethouder Marco van Dorst (D66) om daar over te praten leidde tot het vertrek van een boze Sanders bij het Muziekgebouw. Ook wethouder Van Dorst stapte uiteindelijk op, vooral vanwege de onvrede van de gemeenteraad over diens aanpak van dit dossier.

Geen verrassing
Nienke Meijer zelf vindt die conclusie niet zo verrassend. "We hebben de tijd, de rust en de ruimte genomen en gekregen om gezamenlijk op zoek te gaan naar mogelijkheden om de kosten en baten beter met elkaar in evenwicht te brengen. Al is natuurlijk wel doodzonde dat dit debat heeft geleid tot het vertrek van Sanders en Van Dorst."

Adviesbureau KPMG heeft een 'breed palet aan maatregelen' voorgesteld die de komende tijd genomen kunnen worden, aldus Meijer. Zo moet een fusie met de Effenaar leiden tot kostenbesparing op het personeel door het schrappen van dubbelfuncties en een bezuiniging op kantoorruimte en parkeerplaatsen. Verder moet het horecadeel van het Muziekgebouw, Meneer Frits, beter gaan renderen. Ook zal het Muziekgebouw zich meer gaan richten op e-commerce: nu wordt bijna veertig procent van de kaartjes aan de kassa verkocht. "Dat moet nog veel meer digitaal gaan gebeuren."

Inmiddels wordt er ook onderhandeld over de huur van het pand waarin het Muziekgebouw is gevestigd en over een eventuele aankoop. De jaarlijkse huur bedraagt 1,9 miljoen euro.