Volledig scherm
Het monument werd gemaakt door Spaan Metaal in Nuenen.

Muzikaal eerbetoon aan slachtoffers Herculesramp bij nieuw monument in Eindhoven

EINDHOVEN - Bij het nieuwe, nog te onthullen monument voor de 34 slachtoffers van de Herculesramp wordt vrijdagavond om 18.00 uur een muzikale ode gebracht. Het is dan precies twintig jaar geleden dat een C-130 transportvliegtuig van de Belgische luchtmacht neerstortte, met 34 doden tot gevolg. 

Het muzikaal eerbetoon gebeurt door een gelegenheidsorkest met een veertigtal muzikanten.

Fanfarekorps
Initiatiefnemers zijn Ron van Vuuren uit Woudrichem en Bosschenaar Bert Donkersloot. Beiden musiceerden begin jaren negentig bij het fanfarekorps van de Limburgse Jagers. Later ging dit korps op in het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht. Dit korps werd zwaar getroffen: aan boord van de Hercules waren 29 leden van het muziekkorps. Van Vuuren en Donkersloot kenden veel van de inzittenden persoonlijk.

"Mooi dat er na twintig jaar eindelijk een openbaar monument komt", zegt Van Vuuren. "Niet eerder was er een openbare gelegenheid in Eindhoven om de slachtoffers te herdenken."

Onthulling
Om 17.58 uur worden na het blazen van het taptoesignaal door een trompettist eerst twee minuten stilte in acht genomen, waarna het de beurt is aan het gelegenheidsorkest. Zij spelen Hymn to the Fallen, een muziekstuk uit de film Saving private Ryan. Van Vuuren: "In 2011 is dit stuk ook gespeeld tijdens de Nationale Taptoe, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de ramp."

De onthulling van het monument dat staat tussen de Dommel en het stadhuis, staat gepland om 14.00 uur. Diverse sprekers, onder wie burgemeester Rob van Gijzel, houden een toespraakje.