Volledig scherm
Pim van Goverde, drummer van de band Extremities. foto kees martens/fotomeulenhof

Muzikanten Dynamo Metal Fest Eindhoven oefenen op Youtube

EINDHOVEN - Tijdens het Dynamo Metal Fest, zaterdag in het IJssportcentrum in Eindhoven, mag muziek van traditioneel technisch goed onderlegde muzikanten verwacht worden.

Door een stroom van oefeningen en demonstraties op YouTube lijkt de jongste generatie muzikanten een hoger technisch niveau te halen dan de generatie van zo'n 25 jaar geleden. Maar klopt dat ook?

Jargon
Elke beginnende muzikant krijgt te maken met jargon. Hoe werkt sweep picking op gitaar bijvoorbeeld? Hoe speel je een paradiddle-diddle of een Swiss army triplet op een drumkit? Hoe moet dat slappen op een basgitaar nu echt? Voor muzikanten is het internet dan een handige bron van informatie waar dat jargon wordt uitgelegd en de techniek voorgedaan. Met videowebsite YouTube voorop. Je vindt er tientallen filmpjes van supervirtuozen als Jason Becker, Rusty Cooley, Shawn Lane, Victor Wooten, Billy Sheehan, Virgil Donati en Marco Minnemann.

Pre-internet
Hoe anders was dat in het pre-internettijdperk. In de jaren tachtig kon je al wel instructievideobanden krijgen. Maar je moest ze vaak in Amerika bestellen, om vervolgens twee weken te wachten voordat de tape bij de post zat. Of je moest een goede gitaarleraar hebben die je dergelijke 'nieuwerwetse' technieken kon uitleggen. Gitaarvirtuoos en –leraar Marcel Coenen (43) herinnert zich nog dat hij in zijn beginjaren aan tape trading deed. "Met een paar vrienden kochten we die videobanden", aldus Coenen, die lesgeeft bij Let's Play in Eindhoven.

Lees alles in het ED van donderdag of in de digitale krant.