Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Na 40 jaar is Omroep Brabant nog steeds een 'meneer'

SON - Omroep Brabant bestaat 40 jaar en viert dat zaterdag 10 september op diverse plaatsen in de provincie. Hoe een radio-omroep voor Zuidoost-Brabant uitgroeide tot een provinciaal multimediabedrijf.

'Dit is Omroep Brabant vanuit Eindhoven.' Met deze woorden trapte omroepster Els van Essen op 1 september 1976 af wat 40 jaar later voor velen nog steeds een begrip is. Duizenden luisteraars zaten met het oor tegen de transistorradio's toen in de strenge winter van 1977/78 de programmering van Hilversum 3 moest wijken voor het voorlezen van lijsten van scholen die vanwege het barre weer op slot bleven. Boeren luisterden dagelijks naar de landbouwberichten die vanuit de studio in de kelders van de Eindhovense Petrakerk werden voorgelezen. Vanuit het voormalige Godshuis vonden door een speciale radiorubriek talloze 'Rexen', 'Minoesen' en andere dieren een thuis.

Provincie
Maar tijden veranderen. 40 jaar later hebben scholieren via hun smartphones direct contact met hun school, boeren zien op internet hoe de vlag er voor hun oogsten of veestapel bij hangt en Rex en Minoes krijgen een eigen YouTube-kanaal waar zij zichzelf kunnen 'aanprijzen' als oude of nieuwe baasjes worden gezocht. En Omroep Brabant is Zuidoost-Brabant ontgroeid en voorziet de hele provincie van informatie op de radio, televisie en online.

Bezuiniging
De omroep is uitgegroeid tot een multimediabedrijf. Maar vanuit Den Haag dringen donkere wolken zich op. De komende jaren wacht de regionale omroep een miljoenenbezuiniging. Hoofdredacteur/directeur Henk Lemckert ziet kansen voor samenwerking en hoopt dat de redactie van de omroep niet geraakt wordt. "Garanties kan ik helaas niet geven."

Jubileumuitzendingen
Ondanks de bezuinigingsperikelen viert de omroep toch feest. Lemckert: "Na al die jaren is de omroep hier nog steeds een meneer." Zaterdag 10 september worden vanaf diverse plekken in de provincie jubileumuitzendingen verzorgd. In Zuidoost-Brabant wordt van 12.30 tot 14.00 uur een radio-uitzending verzorgd op de Markt in Oirschot. Er zijn onder andere optredens van René Schuurmans en Django Wagner. Er zijn ook radio-uitzendingen vanuit Etten-Leur en Hilvarenbeek. Daar wordt ook een televisie- uitzending gemaakt.

Lees zaterdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof