Volledig scherm
© stock.xchng

Na regen en hagel volgt weer een klap: maïsoogst mislukt

SOMEREN - Martien Sonnemans (75) kijkt met kennersoog over zijn maïsveld. De stengeltjes staan er treurig bij. Veel te klein en slap. De kleine pluimpjes op de stam moeten nog uitgroeien tot kolven, maar of dat dit jaar lukt is de vraag. "Normaal haal ik hier een opbrengst van negentig tot honderd kuub. Nu mag ik blij zijn met veertig kuub", verzucht Sonnemans.

De koeienhouder aan de Kerkendijk in Someren deelt dit probleem met vele tientallen collega's in de regio. De maïs waarmee zij hun koeien in de herfst en winter voeren, staat zwaar beschadigd of kapot op het land. Stengeltjes van hooguit twee centimeter dik, waar het normaal rond deze tijd vier centimeter zou moeten zijn. Veel stengels halen net de anderhalve meter, in plaats van ruim twee meter normaal.

Rampzalig
"Ze zeggen: als de Tour de France rijdt, groeit de maïs. Maar nu niet", zegt Sonnemans, die samen met zijn zoon zeventig stuks melkvee houdt. "Zo'n slecht weer heb ik in mijn leven niet meegemaakt. Eerst de regen. Het water bleef veel te lang op het land staan en dat heeft al veel kapot gemaakt. Gewas kan wel even onder staan, maar niet veel langer dan twee dagen. En daarna kwam de hagel er nog eens overheen."

Toon van Hoof, melkveehouder in Heusden en vice-voorzitter van landbouworganisatie ZLTO, noemt de situatie 'rampzalig': "Dit is echt ongekend."

Grote problemen
De problemen met de maïs en het gras komen bovenop de schade die de hagelstorm her en der heeft aangericht. Sonnemans toont zijn koeienstal. Het dak, nog maar vijf jaar oud, vertoont grote gaten. In de stal staat veel water, gespannen zeilen moeten de kalveren zo goed en kwaad als dat gaat droog houden.

Een paar honderd meter verderop aan de Zandstraat zit Willy Hikspoors met zijn veehouderij. Hij rept van mogelijk een half miljoen euro hagelschade aan zijn schuren. En ook bij hem staat de maïs er beroerd bij.

Hikspoors denkt dat door alle problemen veel melkveehouders in grote problemen komen. "De melkprijs is nu 25 cent per liter, terwijl de kostprijs al 35 cent is. De melkprijs is gekelderd sinds Rusland onze producten boycot. Veel melkveehouders hebben geen reserves meer."

Lees het hele artikel dinsdag in het ED of in de digitale krant.