Volledig scherm
© Thinkstock

Negen Eindhovense sportclubs in geldnood

EINDHOVEN - Er zijn 9 Eindhovense sportclubs met geldproblemen. Die clubs hebben inmiddels een betalingsregeling getroffen met de gemeente, om zo hun schuld op termijn af te lossen.

In totaal gaat het om een bedrag van 269.000 euro dat de gemeente nog tegoed heeft van de 9 clubs. De schuld is ontstaan doordat de clubs niet op tijd of helemaal niet de huur van hun sportcomplexen aan de gemeente hebben betaald.

Het gaat om de amateurvoetbalclubs Tongelre, Brabantia, Gestel, Hilal Sport, de amateurs van FC Eindhoven, om PSV Honk- en Softbal, basketbalvereniging Almonte, Eindhoven IJshockey en de stichting Woudrust, exploitant van de kantine van voetbalclub Rust Roest.

Tongelre en Brabantia
De hoogste schulden zitten bij Tongelre en Brabantia, respectievelijk 84.000 en 49.000 euro. Er was nog een tiende voetbalclub met een grote schuld, bij de bank. Die club - Wodan - is door de gemeente inmiddels geholpen met een garantstelling.

"De schulden zijn in de loop der jaren ontstaan", zo legt sportwethouder Jakob Wedemeijer (SP) uit. Dat heeft vooral te maken met de manier van factureren. "Dat was slechts twee keer per jaar, aan het begin en halverwege het seizoen. En het werd pas na drie maanden duidelijk als iemand niet betaald had."

Dat betalingssysteem is inmiddels overboord gezet. "Daarvoor in de plaats moet er nu een keer per maand worden betaald. Op die manier hopen we dat we nieuwe problemen voor zijn."

Zorgen
Wedemeijer verwacht dat  de betalingsachterstanden bij de meeste clubs probleemloos op te lossen zijn. "Maar in drie gevallen maken we ons wel zorgen. Daar gaan we nu extra aandacht aan besteden."

Het gaat daarbij om de voetbalclub Tongelre, Gestel en Hilal Sport, licht de wethouder toe. "Het is nog maar de vraag of die clubs wel aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Enerzijds omdat ze hun begroting niet op orde hebben. En anderzijds omdat de besturen van die clubs te zwak zijn."

Met de Eindhovense Sportraad (ESR) is Wedemeijer daar al over in gesprek. "De sportraad denkt nu na over een soort van licentiesysteem voor clubs. Die kunnen dan ingetrokken worden als een club de zaken financieel of bestuurlijk niet of niet goed genoeg op orde heeft."