Volledig scherm

Niets aan de hand in Eindhoven! Politie traint alleen maar

EINDHOVEN - Winkelend publiek en reizigers zagen de laatste maanden geregeld een op het oog verontrustend beeld in het centrum van Eindhoven: een flinke groep agenten staat in de looppaden, houdt alles nauwlettend in de gaten en spreekt geregeld mensen aan. Bij Piazza, de Heuvelgalerie en het centraal station in Eindhoven leek het door al het blauw vaak helemaal mis te zijn. Het bleek allemaal geregisseerd.

In de afgelopen drie maanden tijd werden in Eindhoven tientallen agenten uit de hele regio getraind, legt een politiewoordvoerder uit. En die onrust hoorde er eigenlijk een beetje bij. "Er werd gelet op afwijkend gedrag. Hoe reageren mensen bijvoorbeeld op de aanwezigheid van zoveel politie. Gaan ze stilstaan of ontwijken. In dat geval werden ze aangesproken." Er waren meestal zestien agenten in koppels bij de oefening betrokken, een enkele keer het dubbele aantal.

Nuttig
De politietraining had een nuttige bijwerking in de Piazza en bij het 18 Septemberplein: minder winkeldiefstal en overlast. Er was ook bijvangst. Een vrouw die door de Piazza liep met een tas met daaraan nog prijskaartjes bleek na controle nog meer te hebben gestolen. In Den Bosch werd bij dezelfde oefening een man die nogal veel interesse toonde voor de bewakingscamera's met een doorgeladen pistool op zak opgepakt.

Lees het hele artikel zaterdag in het ED of in de digitale krant