Volledig scherm
Het nieuwe boek

Nieuw boek: Philips, familie van ondernemers

ZALTBOMMEL – Over Philips is veel gezegd en geschreven. Toch is er woensdag, met het oog op de 125ste verjaardag van het concern dit pinksterweekeinde, een nieuw boek gepresenteerd.

Niet in Eindhoven, maar in Zaltbommel. Daar staat het geboortehuis van de Philips-familie.

Jan Paulussen
Philips, familie van ondernemers, heet de uitgave van Jan Paulussen, bedrijfshistoricus van Philips. Het boek laat zien dat de verklaring voor het succes van Philips niet alleen moet worden gezocht bij Gerard en Anton Philips, maar dat de bredere familie- structuur eveneens van groot belang is geweest.

Al in de 19e eeuw was de familie Philips internationaal georiënteerd met activiteiten in de textiel, tabak en banksector. De familie- en ondernemerscultuur van Philips uit Zaltbommel is in belangrijke mate voortgezet in Eindhoven, inclusief het sociale ondernemerschap.

Correspondentie
Paulussen besteedt met name aandacht aan de correspondentie tussen de leden van de familie Philips en hun neef Karl Marx. Het boek is rijk geïllustreerd met foto's uit het bedrijfsarchief en de persoonlijke albums van Anna Philips-de Jongh, de echtgenote van Anton Philips.

Uitgever Thijs Uijthoven, die in het 'Philipshuis' in Zaltbommel woont, stelt dat Philips, familie van ondernemers niet eerder naar buiten gebracht fotomateriaal bevat.

Directeur Hans de Jong van Philips Benelux heeft het eerste exemplaar van het boek in ontvangst genomen.