Volledig scherm
© Thinkstock

Nieuw snelfietspad verbindt Eindhoven met Gemert

EINDHOVEN - Uiterlijk in 2025 kunnen fietsers rechtstreeks over een opgewaardeerd fietspad rijden tussen Eindhoven en Gemert. Rond die tijd ligt ook tussen Eindhoven en Vught een nieuw, amper onderbroken pad. De nieuwe snelfietspaden zijn de belangrijkste maatregelen die de provincie Noord-Brabant neemt om meer mensen op de fiets te krijgen – en dus uit de auto.

Tot 2020 investeert de provincie 43,7 miljoen euro in 143 kilometer snelfietspad door de gehele provincie. Voor de periode tussen 2020 en 2025 is nog eens 117 kilometer voorzien. Kosten: 51,8 miljoen. Dit geld is nog niet gereserveerd. De routes zijn gekozen in overleg met aanliggende gemeenten, die hebben aangegeven dat hier veel woon- werkverkeer plaatsvindt.

Fietsverbindingen
Binnen nu en vier jaar krijgen drie fietsverbindingen in de regio een opknapbeurt: tussen Helmond en Geldrop (via Mierlo), tussen Geldrop en Eindhoven en tussen Geldrop en Veldhoven (bedrijventerrein De Run). De nieuwe snelfietspaden lopen deels over bestaande tracés en worden zo ingericht dat snellere fietsen als e-bikes veilig en vlot voortkunnen.

Snelfietspad
De aanleg van het snelfietspad tussen Eindhoven en Helmond (langs het spoor) staat los van de nieuwe investeringen. De voltooiing daarvan is in handen van de gemeenten Eindhoven en Helmond.

Energieopwekkende fietspaden
Naast de aanleg en verbetering van paden in heel Brabant, gaat de provincie ook proberen mensen bewust te maken van het belang van fietsen voor de gezondheid en leefbaarheid. In samenwerking met onder meer het bedrijfsleven hoopt de provincie meer forensen uit de files en op de fiets te krijgen. Ook nodigt de provincie ondernemers en techneuten uit om mee te denken over slimme, duurzame toepassingen, zoals energieopwekkende fietspaden of verbeterde informatiesystemen voor fietsers.