Volledig scherm

Nieuwe dirigent Philharmonie Zuidnederland blijkt gouden greep

EINDHOVEN/MAASTRICHT - Na vier lange jaren zonder dirigent stond vrijdag eindelijk de nieuwe chef op de bok bij Philharmonie Zuidnederland. Dmitri Liss bleek een gouden greep: de recensenten van het ED en BD prijzen hem de hemel in.

Een daverend applaus, wat bravo's en hier en daar zelfs wat instemmend gefluit: Dmitri Liss werd omarmd vrijdag tijdens zijn eerste optreden als chef-dirigent van Philharmonie Zuidnederland in Maastricht.

Vier jaar na de fusie tussen Het Brabants Orkest en het Limburg Symfonieorkest had het nieuwe gezelschap vrijdag eindelijk een chef op de bok. Genoeg aanleiding voor deze krant om met drie recensenten af te reizen naar Theater aan het Vrijthof in Maastricht. Cornélie Hoendervanger en Marjolijn Sengers van het Eindhovens Dagblad en Mark van de Voort van het Brabants Dagblad waren aandachtige luisteraars en gaven gelijk na afloop commentaar. Alle drie zijn ze vol lof over Liss, prijzen zijn muzikaliteit, zijn ongekende passie en het vermogen om het gehele orkest tot haar recht te laten komen.

Van der Voort: "Het is overduidelijk een echte persoonlijkheid; het orkest mag in zijn handjes knijpen met zo'n dirigent."

Sengers: "Hij is buitengewoon expressief, in zijn mimiek en zijn lichaamstaal - heel mooi om te zien." Grijnzend: "Ik begrijp nu waarom het achterpand van zijn jasje extra breed is: hij heeft die ruimte gewoon nodig."

Hoendervanger: "Hij heeft een heel groot denkraam, een enorme stille kracht. Wat mij nog het meeste opviel is dat het orkest eindelijk, eíndelijk in staat is om zacht te spelen. Ze kunnen ineens fluisteren! Ongekend en dat is helemaal de verdienste van Liss."

Lees alles in het ED van zaterdag of in de digitale krant.