Volledig scherm
De parkeerplaats blijft grotendeels leeg © Kees Martens/fotomeulenhof

Nieuwe parkeerplaats TU Eindhoven blijft akelig leeg

EINDHOVEN - Achttien auto's staan er. En zes fietsen, keurig in het rek. De speciale parkeerplaats voor TU/e-medewerkers in Eindhoven oogt verlaten op deze doordeweekse middag.

Honderdtachtig parkeerplaatsen, midden in het groen. Voor 90 procent leeg. En dat is meestal zo.

Ontmantelen
Uit cijfers van de gemeente en de TU/e blijkt dat de gemiddelde bezettingsgraad 6,5% is. Als het aan de fractie van GroenLinks in de Eindhovense gemeenteraad ligt, wordt daarom al heel snel bekeken of de veelbesproken tijdelijke parkeerplek op korte termijn al weer gedeeltelijk ontmanteld kan worden.

"De parkeerplek is kennelijk niet zo hard nodig als werd gedacht", zegt fractievoorzitter Rik Thijs. "Bij de aanleg is afgesproken dat het om een tijdelijke parkeerplaats gaat en dat tussentijds bekeken wordt of ie wel voldoende gebruikt wordt. Dat moeten we dan ook wel doen, natuurlijk."

Parkeeroverlast
Het terrein aan de Celebeslaan is gratis voor de TU-medewerkers, die op het terrein van de technische universiteit zelf twee euro per dag moeten betalen.

Omdat dit leidde tot parkeeroverlast in de omgeving van de TU/e richting rondweg en Karpendonkse Plas werd begin vorig jaar de parkeerplek aan de Celebeslaan aangelegd. Vanaf deze plek is het een kwartiertje lopen naar het TU-complex.

De aanleg was van begin af aan omstreden: volgens de gemeente was de universiteit zonder toestemming al begonnen met de werkzaamheden. Ook constateerde het Trefpunt Groen dat er enkele bomen gekapt waren zonder de vereiste kapvergunning.

Desondanks legde het gemeentebestuur de aanleg niet stil, en werd het terrein alsnog gelegaliseerd. Als compensatie voor het gekapte groen betaalde de TU/e 50.000 euro aan de gemeente.

Later evalueren
De TU erkent dat de parkeerplek nog maar weinig gebruikt wordt. Wat de oorzaak is, kan een woordvoerder van het college van bestuur niet zeggen. "Maar we hebben afgesproken dat we het terrein vier jaar zouden gebruiken en daarna zouden evalueren. Als het aan ons ligt nemen we de zaak pas weer over een jaar of drie in ogenschouw."

Het Eindhovense college van B en W is dat echter niet van plan. In antwoord op raadsvragen van GroenLinks schrijft het college dat het 'het in gesprek gaat met de TU over de termijn waarop een gedeelte van het terrein terug gegeven wordt aan de natuur'.