Volledig scherm
© Bert Jansen

Nieuwe serie verdachten 'Operatie Trefpunt' voor rechter

DEN BOSCH - Opnieuw ruimt de Bossche rechtbank speciale tijd in voor de gevolgen van de grote politie-actie Trefpunt. Na twee weken geleden 21 verdachten te zien tijdens een mammoetzitting, worden maandag en dinsdag uitgetrokken voor de volgende tien.

'Trefpunt' was de grootscheepse inval in het Bestse bedrijf Party King, waar bij een kop koffie ruim twee jaar lang vraag en aanbod van de harddrugsmarkt werd besproken. De politie luisterde 5000 uur gesprekken af en sloeg op 4 april toe met 1500 mensen.

Vijftig verdachten
Ruim vijftig verdachten werden opgepakt, en flink wat drugs, wapens, laboratoria en kwekerijen gevonden.

Een actie met dat resultaat zou het openbaar ministerie jaren kunnen bezighouden, maar er is hard gewerkt. Na de actiedag is de buit opgesplitst in zeker vijftig losse onderzoeken, en daar komen er nog steeds bij.

De 21 mensen die twee weken geleden voor de rechter stonden, zijn verwikkeld in de grotere zaken. Maar de dossiers daarvan zijn voor het overgrote deel klaar of bijna afgerond, zo bleek tijdens de mammoetzitting. Zelfs de zaak van de drie hoofdverdachten moet in september zijn afgerond. Tot die tijd moeten vijftien mensen in voorarrest blijven, zes liet de rechtbank tijdelijk vrij.

Opvallende vondsten
De zes zaken die maandag en dinsdag voorkomen, zijn helemaal afgerond en worden dan ook inhoudelijk behandeld. Niet dat ze zo veel kleiner zijn. Het gaat om een paar opvallende vondsten van die dag. Zo moet een 47-jarige Eindhovenaar uitleggen waarom zijn huis aan de Appelbloesemstraat van onder tot boven volstond met hennepplanten: de woning was één grote kwekerij. En een gevaarlijke; er was met de stroom geknoeid, zoals een gesmolten stop al snel duidelijk maakte. Levensgevaarlijk, vonden de deskundigen.

Uzi en Kalasjnikov
Bij een man uit Best werd niet alleen bijna veertig kilo hennep gevonden, ook had hij een klein arsenaal aan pistolen: een Luger, en CZ, Magnums. Opvallender nog waren de Uzi en Kalasjnikov die twee vrouwen uit het Waalrese kamp verstopten. Verder komen ook drie Limburgers voor die een flink laboratorium runden: er stonden tientallen kilo's chemicaliën.

En ondertussen blijft de bal verder rollen: vorige week werd dankzij informatie van Trefpunt een lab in Drenthe opgerold, waar 50.000 pillen per uur gemaakt konden worden. Bij de Haagse eigenaar lag zes kilo harddrugs. In een ander pand van hem werd een flinke kwekerij gevonden.