Volledig scherm
© Thinkstock

Nog geen vwo op Montessori College in Eindhoven

EINDHOVEN - Ouders zouden graag zien dat het Montessori College in Eindhoven ook vwo aanbiedt. Misschien, héél misschien biedt een oude licentie toch een mogelijkheid hiertoe voor de snel groeiende school.

Directeur Linda van Steenhoven heeft dat vrijdagochtend te horen gekregen in een overleg met een aantal beleidsambtenaren van het Ministerie van Onderwijs.

"In september horen we of dat echt kan", zegt Van Steenhoven. "Anders moeten we het hebben van het wetsvoorstel dat de staatssecretaris in januari indient bij de Tweede Kamer. Het is echter de vraag of de Kamer dat steunt."

Verzoek
Al in december 2014 stuurde de ouderraad van het Montessori College het verzoek aan minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker om een nieuwe vwo-licentie. Tot nu toe zonder resultaat. Van Steenhoven: "De staatssecretaris is van goede wil, hij wil extra ruimte maken voor dit soort initiatieven. Maar de regels zijn heel complex."

Nu biedt de Summaschool aan de Habsburglaan mavo en havo aan, meer dan tien jaar geleden hoorde ook vwo tot zijn aanbod. De school stopte daarmee toen het aantal leerlingen terugliep. Nu stijgt dat juist weer. "Deze zomer gaan we van 555 naar 620 leerlingen", zegt Van Steenhoven. "We vermoeden dat veel vrije scholen en Montessori-scholen groeien omdat ouders bewust kiezen voor hun pedagogische insteek: zelfstandigheid, samenwerken en verantwoordelijkheid nemen krijgen extra aandacht."

Kleinschalig
Ouders zijn vrij in het kiezen van een school. Maar ook als ouders daarom vragen, kan het Montessori College niet zelf besluiten een vwo-tak op te zetten. Daar gaat de overheid over, die het onderwijs financiert. De regels die zij hanteert komen onder meer voort uit het feit dat een nieuwe vwo-tak bij de ene school ten koste gaat van het aantal scholieren bij bestaande scholen met vwo. Van Steenhoven: "Kleinschaligheid is onze kracht, we willen hooguit groeien tot 750 leerlingen, met per leerjaar één klas vwo. Maar dat maakt voor de regels niets uit."