Volledig scherm
© Van links naar rechts: Eric van Eijndhoven (Connexxion), gedeputeerde Christophe van de Maat en Hermes-directeur Juul van Hout.

Nog heel wat werk te verzetten voor komst van elektrische stadsbussen in Eindhoven (video)

EINDHOVEN - Nog maar tweeënhalve maand en dan gaat 's lands grootste elektrische busvloot vanuit Eindhoven de weg op. Bij Hermes wordt druk gewerkt om de nieuwe dienstregeling, met een deels nieuw wagenpark, voor te bereiden.

Daaronder zijn 43 elektrische, gelede bussen, gemaakt door VDL. Op 11 december wordt de nieuwe dienstregeling van kracht.

Van de 22 laadunits zijn er nu drie klaar; deze staan buiten. In de remise zelf komen er nog eens negentien. In de laadunits kunnen de achttien meter lange bussen binnen een halfuur opgeladen worden, aldus Hermes-directeur Juul van Hout. Eenmaal opgeladen kunnen de bussen drie uur vooruit.

33 exemplaren zijn er nodig voor de dienstregeling, tien extra zijn er besteld om in elk geval áltijd door te kunnen blijven rijden. "We nemen geen enkel risico", zegt Van Hout. "Dit is de eerste keer dat elektrisch busvervoer zó grootschalig wordt uitgerold. We willen zeker weten dat we het goed doen. Phileas-effecten willen we voorkomen", zegt hij, verwijzend naar de door technische trubbels geplaagde voorganger. Deze zal vanaf december –na vijftien jaar dienst– uit het stadsbeeld verdwijnen.

Vanaf zondag 11 december gaan ook de 65 nieuwe streekbussen -diesels- rijden. Hermes beschikt straks over 210 voertuigen; nu zijn er dat nog 185.

Volledig scherm
© De nieuwe elektrische bussen in de oplaadunits aan de Dorgelolaan.
Volledig scherm
© Het digitale dashboard van de elektrische VDL-bus.
Nog maar tweeënhalve maand en dan gaat 's lands grootse elektrische busvloot vanuit Eindhoven de weg op. Bij Hermes wordt druk gewerkt om de nieuwe dienstregeling, met een deels nieuw wagenpark, voor te bereiden.