Volledig scherm
Het waterschap legt een nooddijk aan langs de Dommel in Geldrop © Tom Valstar/fotomeulenhof

Nooddijken in Geldrop en Heeze

EINDHOVEN - De overlast van de grote hoeveelheid regen die afgelopen week viel ijlt nog altijd na. Waterschap De Dommel moest vrijdag in de regio Eindhoven nog verschillende maatregelen nemen om natte voeten te voorkomen. 

Zo werden bij vakantiewoningen bij een boerderij aan de Rul in Heeze en in het Geldropse centrum bij de Dommel ter hoogte van het weverijmuseum nooddijken aangelegd om overstromingen te voorkomen. De parkeerplaatsen achter het museum werden bovendien afgesloten en het groene gebied bij de Dommel in het centrum werd afgezet omdat het te drassig is om te betreden. Op de Dommel en de Reusel geldt een vaarverbod.

Dat is nodig omdat het water nu heel snel stroomt. Bovendien is sprake van draaikolken en is de waterkwaliteit nu zo slecht dat het gevaar op kan leveren voor de volksgezondheid. Voor andere beken geldt vooralsnog alleen een negatief vaaradvies, maar mogelijk wordt daar ook nog een verbod ingesteld. Ook in bijvoorbeeld Valkenswaard is het water alles behalve weg. Zo moest hockeyvereniging HOD een veld sluiten omdat de mat door het vele water omhoog is gekomen.