Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof

Noodmaatregel werktijdverkorting helpt getroffen tuinders in Zuidoost-Brabant niet

EINDHOVEN/DEN HAAG - De noodmaatregel van het kabinet voor door megahagel getroffen agrariërs lijkt een wassen neus. Grote kwekers in Someren en Asten hebben in de praktijk niets aan de regel voor werktijdverkorting die vorige week door minister Lodewijk Asscher (PvdA, sociale zaken) werd ingesteld.

Sterker nog: ze komen er niet eens voor in aanmerking. Daardoor staan alsnog vele tientallen banen in de regio op de tocht.

Debat
De sector reageert onaangenaam verrast. Kamerleden vragen donderdag in een debat uitleg aan verantwoordelijk staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken). Ook aanwezig is minister Ard van der Steur (VVD, Veiligheid en Justitie). De Kamerleden willen weten of de situatie in getroffen regio's in Zuid-Nederland tot nationale ramp uitgeroepen kan worden. Als dat gebeurt kan Van der Steur de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) in werking laten treden. Hiermee komt noodsteun vrij.

Looptijd
Het probleem met de regeling voor werktijdverkorting is de looptijd. Alleen gedupeerde ondernemers die kunnen aantonen dat ze binnen 24 weken weer operationeel zijn kunnen de regeling aanvragen. Eigenaars van kassen verwachten langer bezig te zijn met het herbouwen van hun complexen.

Lees donderdag het hele artikel in het ED, of via de digitale krant.

Volledig scherm
© René Manders/fotomeulenhof